Last van de hik? Lees onze tips

Bent u op zoek naar anti-hik tips, om hier zo snel mogelijk vanaf te komen? De hik wijst op een verstoring van de darmfunctie, die als het ware van slag is. Probeer de verschillende tips om hier zo snel mogelijk weer vanaf te komen.

Zachte gehemelte en water drinken

U kunt onder andere proberen uw zachte gehemelte te prikkelen, door gebruik te maken van een wattenstokje. Dit levert een wat vreemd en prikkelend gevoel op, waardoor er als het ware een schrikreactie ontstaat. Op die manier kan deze anti-hik tip ervoor zorgen dat de hik behoorlijk snel over zal gaan. Het is daarnaast verstandig om water te drinken. U kunt dit doen terwijl u op de kop staat, of door gebruik te maken van een rietje en de pinken in uw oren te steken. Deze anti-hik tips werken uiteraard niet voor iedereen, maar het is de moeite van het proberen waard.

Schrikken of een voetmassage

Een van de beste anti-hik tips is nog altijd om iemand te laten schrikken. Dit zorgt ervoor dat iemand verstijft raakt, waardoor ook de darmfunctie zomaar weer op de juiste manier kan beginnen te werken. Het nadeel van deze tip is echter dat u er iemand anders bij nodig heeft. Bij sommige mensen behoort ook een voetmassage tot de anti-hik tips, die u kunt gebruiken indien er inderdaad iemand in de buurt is. Wat dat betreft bestaan er verschillende mogelijkheden om van de hik af te komen.

IJs eten en praten

Wilt u de anti-hik tips zelf in de praktijk kunnen brengen? Het is bijvoorbeeld een goed idee om te proberen veel ijs te eten. Het lichaam zal dit moeten verwerken en zal onder andere proberen om de armfunctie weer snel op orde te krijgen. Ook veel praten is een goed idee, al valt dit met name niet mee op het moment dat de hik nog duidelijk aanwezig is. Probeer de verschillende anti-hik tips uit, om er op die manier voor te zorgen dat u hier zo snel mogelijk weer vanaf bent en u weer kunt doen wat u wenst.

De hik tips om hikken te stoppen. Wij geven u tips tegen de hik. Hikken is letterlijk een nutteloze bezigheid. Toch deed vrijwel iedereen het al voor de geboorte en blijven we er de rest van ons leven af en toe door geplaagd worden. Waarom? Niemand weet het zeker. Sommige wetenschappers geloven dat de hik het laatste overblijfsel is van een primitieve reflex die ooit een nuttige functie had, maar nu niet meer. Waardoor wordt de hik veroorzaakt? Hiervoor bestaan talloze verklaringen, maar de meeste deskundigen beginnen hun lijstje met ’te snel eten en te veel lucht inslikken’. Dit lijkt een goed gegeven om vanuit te gaan. U herinnerend zich waarschijnlijk nog die keer toen u minutenlang de hik had. U dacht dat u het erg te pakken had? Geloof het maar niet. Er was iemand die het pas erg te pakken had. Hij begon te hikken en heeft dit maar liefst 65 jaar aan een stuk door gehikt. Middeltjes tegen de hik zijn zo oud als de mensheid en lopen in de honderden, zo niet duizenden. De eigenlijke bedoeling van alle middeltjes is ofwel het kooldioxidegehalte in het bloed te verhogen, ofwel de zenuwimpulsen die u laten hikken te onderdrukken. Maar werken ze ook? De hik tips werkt niet voor iedereen.

Tips tegen de hik

De waarheid moet aan het licht komen. Artsen behandelen een gewone hik niet anders dan uzelf, namelijk door een aantal middeltjes uit te proberen tot ze er één vinden dat helpt tegen de hik. Hieronder vindt u de hik tips welke u zelf kunt uitproberen.

  • Stevig aan de tong trekken.
  • De huig optillen met een lepeltje.
  • Prikkel het gehemelte van uw mond met een wattenstokje, ter hoogte van de overgang van het harde naar het zachte gehemlte.
  • Kauw op droog brood en slik het in.
  • Zuig op een schijfje citroen, gedrenkt in angostura.
  • Druk uw borstkas samen door uw knieën op te trekken of voorover te buigen.
  • Gorgelen met water.
  • Adem inhouden.
  • Op gemalen ijs zuigen.
  • Leg een zak met ijs of het middenrif, net onder de ribbenkast.

Lees hier meer tips om de hik te verhelpen. De hik tips die worden gegeven werkt niet bij iedereen.

De hik

Vrijwel ieder mens heeft wel eens last gehad van de hik. De hik ontstaat doordat de middenrif krachtig en onwillekeurig samentrekt. Doordat dit samengetrokken wordt stopt de ademhaling voor een korte tijd. De hik is vaak van korte duur. Hebt u de gehele dag of zelfs een aantal dagen de hik? Dan hebt u mogelijk een persisterende of chronische hik. Bezoek in dit laatste geval altijd even de huisarts. Het kan duiden op een andere oorzaak.

Hik baby. Baby’s hebben erg vaak de hik, zelfs al in de baarmoeder. Op deze pagina lees je wat de oorzaken zijn van de hik en hoe je de hik bij een baby kan verhelpen.

Hik baby in baarmoeder
Als je baby de hik heeft in de baarmoeder, voel je dit als moeder door middel van series van kleine ritmische bewegingen, enkele malen per dag. Ook kun je het zien bij een echo als je baby de hik heeft.

Je vraagt je misschien af hoe een baby al de hik kan krijgen in de baarmoeder, terwijl het kindje nog niet eens ademt. Dit komt omdat de hik niet veroorzaakt wordt door een probleem in de ademhaling, maar door plotselinge samentrekkingen in het middenrif. Deze samentrekkingen worden veroorzaakt door irritatie of stimulatie van de spier. Hierdoor is het ook voor baby’s in de baarmoeder mogelijk om de hik te krijgen. Helaas is de hik bij een ongeboren baby niet te verhelpen of te voorkomen. Maar omdat de hik meestal erg snel over gaat, is dit ook niet erg.

Hik baby na geboorte

Als je baby eenmaal geboren is, zul je merken dat de hik nog steeds erg vaak voorkomt bij je baby. Vooral bij baby’s die jonger zijn dan een jaar, komt de hik regelmatig voor. Volgens kinderartsen wordt de hik bij jonge kinderen voornamelijk veroorzaakt door voeding of een verlaging van de temperatuur, waardoor de baby het koud krijgt. Als een baby de hik heeft, is dit voornamelijk vervelend voor de ouders. Een baby zelf heeft er helemaal niet veel last van, tenzij de hik de baby belemmert in dagelijkse bezigheden zoals eten en slapen. Alleen als dit het geval is, heb je een reden om naar de dokter te gaan. Heeft je baby gewoon de hik maar wordt je baby niet verhinderd in dagelijkse activiteiten, dan is er niets aan de hand.

Hoe verhelp ik de hik bij mijn baby?
Over het verhelpen van de hik zijn verschillende theorieën. Zo zijn er kinderartsen die allerlei tips geven om de hik bij baby’s te voorkomen, maar zijn er ook kinderartsen die stellen dat het geen zin heeft om de hik bij een baby te verhelpen. Tips die kinderartsen geven om de hik bij baby’s te voorkomen, zijn tips als de baby suikerwater te laten drinken of de baby iets te geven om op te zuigen

Waar in ieder geval alle kinderartsen het over eens zijn, is dat er enkele zaken zijn die je zeker niet moet doen om de hik bij jouw baby te verhelpen. Dit zijn dingen als het laten schrikken van je baby, het uitoefenen van druk op de ogen van je baby, op het fontanel drukken of aan het tongetje van je baby trekken.

Hik oorzaak. Als je de hik hebt, trekt het middenrif samen en sluit het klepje van het strottenhoofd plotseling af. Hierdoor maakt dit klepje een hikkend geluid. De hik is gelukkig snel weer over, want het kan erg lastig zijn om de hik te hebben als je wilt eten, drinken, praten en lachen. In de meeste gevallen is de hik weer over na enkele minuten en in het ergste geval enken tientallen minuten, maar er zijn ook chronische gevallen van de hik bekend waarbij de hik langer dan 48 uur aanhoudt. Een lang aanhoudende hik kan verschillende vervelende gevolgen hebben, waaronder slapeloosheid, stress, gewichtsverlies, uitdroging, uitputting, oprispingen van maagzuur en hartritmestoornissen. Gelukkig komt chronische hik niet vaak voor en hebben de meeste mensen maar gedurende een korte tijd last van de hik.

Nu weet je wat de gevolgen kunnen zijn van (langdurige) hik, maar wat zijn nu eigenlijk de oorzaken van de hik? Dat lees je op deze pagina.

Hik oorzaak bij kortdurende hik
Vaak is de oorzaak van de hik onbekend, of is er niet echt een oorzaak aan te wijzen voor de hik. Wel zijn er enkele oorzaken aan te wijzen die een kortdurende hik kunnen veroorzaken. Ten eerste kun je last hebben van een kortdurende hik bij een plotselinge temperatuursverandering in de omgeving. Ook kan de hik veroorzaakt worden door het eten van gekruid voedsel. Een andere oorzaak van de hik is dat je te snel en te veel eet, waardoor je lichaam wat overstuur raakt. Ook stress en onrust kunnen oorzaken zijn van de hik, net zoals roken en/of alcohol drinken. Tot slot kan opwinding de hik veroorzaken.

Vaak is het lastig te zeggen welke oorzaak precies heeft gezorgd voor de hik. Als je te snel of te veel hebt gegeten voel je dit meestal direct, maar als je de hik hebt gekregen door plotselinge temperatuurwisselingen, is dit al lastiger om aan te wijzen als oorzaak.

Hebt u gele stukjes uit keel dan kan er sprake zijn van amandelsteentjes.

Hik oorzaak bij langdurige of chronische hik
De oorzaken van langdurige of chronische hik zijn anders dan de oorzaken van kortdurende hik. Bij dit heftigere type hik zijn er namelijk ook heftigere oorzaken aan te wijzen dan bij kortdurende hik, dat vaak wordt veroorzaakt door onschuldige oorzaken.

Zo kan langdurige of chronische hik veroorzaakt worden door aandoeningen aan de longen, de nieren, het hart, de maag, de darmen, de alvleesklier, de lever of de hersenen. Daarnaast kun je te maken krijgen met langdurige hik door stofwisselingsziekten, of het gebruik van bepaalde soort medicijnen. Als je langer dan 48 uur last hebt van de hik, wordt dit vaak veroorzaakt door één van bovenstaande oorzaken. Omdat deze oorzaken vrij heftig zijn, is het aan te raden naar de dokter te gaan bij een hik die langer dan 48 uur aanhoudt.

Hik verhelpen? Als je de hik hebt, kan dit erg lastig zijn. Zo kan praten, lachen, eten en drinken lastig worden als je de hik hebt. Daarnaast kan een hik erg pijnlijk zijn, wat iedere hik nog vervelender maakt. De meeste mensen die last hebben van de hik, willen hier dan ook zo snel mogelijk weer vanaf zijn. Op deze pagina lees je wat je moet doen om de hik te verhelpen, zodat je zo snel mogelijk weer van je hik af bent en weer gewoon kunt eten, drinken, praten en lachen zonder die vervelende hik die je belemmert.

Chronische hik of kortdurende hik
Ten eerste is het belangrijk te vermelden dat je voor een kortdurende hik uiteraard geen medicijnen kan krijgen. Heb je last van chronische hik (een hik die langer aanhoudt dan 48 uur), dan kun je wel medicijnen krijgen van je arts. Dit middel heet chloorpromazine, een middeltje dat tegen de hik helpt maar ook bijwerkingen als bewegingsstoornissen, sufheid en emotievervlakking met zich meebrengt. Omdat chronische hik niet verholpen kan worden door de simpele tips op deze pagina op te volgen, wordt het altijd aangeraden om een arts te raadplegen als je langer dan 48 uur last hebt van de hik. Chronische hik kan namelijk betekenen dat er meer aan de hand is dan slechts de hik.

Hik verhelpen bij kortdurende hik
Heb je last van een kortdurende hik waar je snel van af wil, dan kun je de volgende tips opvolgen voor het hik verhelpen.

Ten eerste kun je je ademhaling veranderen om de hik te verhelpen. Onder het veranderen van de ademhaling vallen de volgende tips:
– De adem inhouden.
– Ademen in een zak.
– Een persoon met de hik laten schrikken.
– Een gesprek aangaan met iemand die de hik heeft.
– Tijdens het drinken in- en uitademen door de neus.
– Via de neus inademen en via de mond uitademen.
– Met diepe teugen ademhalen.
– Met zowel de mond als de neus dicht proberen te ademen.

Daarnaast kun je bepaalde lichaamsdelen irriteren om de hik te verhelpen. Dit kun je doen door de volgende tips op te volgen:
– De huig met een voorwerp aanraken of terugduwen.
– IJswater drinken.
– Over het gebied boven de oogkassen wrijven.
– Druk uitoefenen op de buik.
– Aan de tong trekken.

Ook kun je voedsel en dranken gebruiken om de hik te verhelpen. Hieronder vallen de volgende tips:
– Het eten van een schijf citroen.
– Het eten van een theelepel poedersuiker.
– Het eten van pindakaas.
– Het drinken van een glas water terwijl je ondersteboven hangt (met het hoofd naar beneden drinken).

Tot slot zijn er nog enkele andere hulpmiddelen om de hik te verhelpen, namelijk:
– Het uitoefenen van druk op de buik.
– Het kriebelen van de neus met bijvoorbeeld een veer, zodat je gaat niezen. Door te niezen, stopt de hik.
– Veel praten.
– De neus snuiten en tegelijkertijd op een snoepje zuigen.

Hikaanval. Iedereen heeft wel eens de hik gehad. Soms heb je maar enkele minuten last van de hik en soms kun je we tientallen minuten of zelfs een uur regelmatig hikken. Een hikaanval kan erg vervelend zijn, omdat het niet alleen praten, lachen, eten en drinken bemoeilijkt, maar ook pijnlijk kan zijn. Als je last hebt van hevige hikken, kan dit namelijk een onprettig of zelfs pijnlijk gevoel met zich meebrengen.

Of je hik nu pijn doet of niet, je wil er vaak zo snel mogelijk vanaf. Maar wat is een hikaanval precies en hoe wordt een hikaanval veroorzaakt? En wat kun je doen om de hik te verhelpen? Op deze pagina lees je alles over een hikaanval, zodat je weet wat een hikaanval precies is en hoe een hikaanval verholpen kan worden.

Wat is een hikaanval precies en hoe wordt het veroorzaakt?
Zoals al eerder vermeld, heeft iedereen wel eens de hik gehad. Het hikken begint namelijk al in de baarmoeder: vanaf 8 weken beginnen foetussen met hikken. De moeder die de hikkende baby draagt voelt dan ook regelmatig een schokkend, hikkend gevoel in de baarmoeder als de foetus de hik heeft. Verder hebben naast ongeboren baby’s, ook kinderen en volwassenen regelmatig last van de hik. Helaas voor vrouwen, hebben zij vaker te maken met de hik dan mannen. Vrouwen hikken namelijk het meest in de dagen voor de eisprong, vanwege de hormonale veranderingen in het lichaam rond de eisprong.

Slechts weinig mensen weten precies hoe de hik wordt veroorzaakt. Dit komt namelijk niet door de ademhaling zoals velen denken, maar door een plotselinge samentrekking van het middenrif. Een kwart seconde nadat het middenrif plotseling samentrekt, klapt het strotklepje in je keel snel dicht. Het dichtklappen van het strotklepje geeft het hik-geluid. Het is niet helemaal duidelijk waarom het middenrif plotseling samentrekt. Waarschijnlijk is het een reflex dat is bedoeld om lucht te laten ontsnappen uit de maag van baby’s, zodat baby’s meer melk kunnen drinken. Naarmate je volwassen wordt, heb je dit reflex minder vaak nodig en heb je dus ook minder vaak een hikaanval.

Hoe kan ik de hik verhelpen?
Er zijn verschillende manieren om de hik te verhelpen, maar het is niet wetenschappelijk bewezen dat deze huis-tuin-en-keukenmiddeltjes daadwerkelijk helpen om de hik te laten verdwijnen. Enkele manieren om de hik te laten verdwijnen, zijn de volgende:
– Het inhouden van de adem.
– Iemand met de hik laten schrikken.
– Via de neus inademen en via de mond uitademen.
– IJswater drinken.
– Aan de tong trekken.
– Het eten van pindakaas.
– Het drinken van een glas water terwijl je ondersteboven hangt.
– Het uitoefenen van druk op de buik.
– Het kriebelen van de neus, zodat je moet niezen.

De hik verhelpen kan op meerdere manieren. Op de hoofdpagina hebt u al een aantal tips tegen de hik kunnen lezen. Hier geven wij nog een aantal tips om de hik te verhelpen.

Een paardenmiddel. Neem suiker. Nee, geen klontje, maar een theelepeltje. Gewoon droog innemen en even later zal de hik verdwijnen. Waarschijnlijk heeft de suiker in de mond invloed op de zenuwimpulsen die ervoor zorgen dat de spieren van het middenrif spastisch samentrekken. Ouders opgelet: een half theelepeltje suiker opgelost in 120 ml water kan wonderen doen voor een baby met de hik.

Zet de wereld op zijn kop. Vul een glas met water, buig voorover en drink het water ondersteboven op (aan de ‘andere’ kant van het glas). Volgens de arts die ons dit trucje aan de hand deed, werkt het altijd en hij raadt het iedereen dan ook ten zeerste aan.

De blaasmethode. Iemand anders ontdekte weer dat zij van haar hik afkwam door langzaam en gelijkmatig alle lucht uit haar longen te blazen.

En slikken maar. Aan tafel moet u zwijgen en eten, en zult u geen hik krijgen. Dit is vast een wijze raad, maar iemand die de hik al heeft, zal er weinig aan hebben. Voor hen daarom de volgende remedie. Houd zolang mogelijk uw adem in en slik steeds als u het gevoel hebt dat u gaat hikken. Doe dit twee- of driemaal, haal vervolgens diep adem, houd weer de adem in en ga zo door. Dit zou moeten helpen.

Verlost in 30 seconden. Deze snelle methode gaat als volgt: vul een beker met water en zet hem op het aanrecht. Druk vervolgens uw wijsvingers in uw oren, buig voorover en neem de beker vast met pink en duim van beide handen. Houd uw adem in en drink het water op in een of twee slokken.

Kietelen. In een kinderdagverblijf zal er tussen de bende actieve peuters allicht eentje zitten die van het stoeien en het lachen de hik krijgt. Iemand die in een crèche werkt vertelde ons dat zij de peuter in kwestie in dat geval kietelt, terwijl de peuter zelf zijn adem inhoudt en echt zijn best doet om niet te lachen. En het schijnt te helpen. De kinderverzorgster geloof dat het komt doordat de peuter door de inspanning en het inhouden van de adem naar adem gaat happen, waardoor het middenrif weer zijn normale taak gaat doen.

De bruine papieren zak. Eigenlijk wilden we dit oude trucje (ademen in een papieren zak) niet bespreken, omdat we ervan uitgingen dat iedereen het al kende en het toch nooit echt goed werkte. Maar we hoorden over een vrouw bij de post, die talloze postmedewerkers van hun hik afhielp (moet zeker iets zijn in de postzegels) met niets minder dan die oude bruin papieren zak! Volgens haar zit het hem in de techniek. U moet exact tienmaal in- en uitademen en werkelijk krachtig, tot uw gezicht rood aanloopt. Bovendien moet het snel gebeuren en moet de zak goed om uw mond sluiten, zodat er geen lucht in kan. Als u deze aanwijzingen nauwkeurig opvolgt, zal de methode volgens haar elke keer werken.

Kruidenthee. Door het drinken van citroenmellissethee schijnen de samentrekkingen van het middenrif te verminderen, waardoor de hik minder hinderlijk wordt en sneller voorbij is.

Iemand laten schrikken. Een onverwachte tik op de rug van degene die de hik heeft en diens schrikreactie daarop, kan de hik abrupt over laten gaan. Onverwachts iets kouds in de nek leggen van degene met de hik helpt ook – natuurlijk weer door de schrikreactie.

Als de baby de hik heeft. Hierover hoeft u zich gelukkig geen zorgen te maken. De hik gaat vanzelf over en de baby heeft er geen last van. Vindt u de hik te lang duren? Door een voeding of een speentje is de hik meestal snel weer over.