Obesitas

Obesitas is tegenwoordig een steeds vaker voorkomend probleem onder zowel jongeren als volwassenen. Deze medische aandoening, die ook wel voorkomt onder de naam ‘zwaarlijvigheid’, ‘vetzucht’ of ‘corpulentie’, kan leiden tot een lagere levensverwachting of andere lichamelijke aandoeningen. Het is dus noodzakelijk om bij verschijnselen van obesitas direct in te grijpen en verdere uitbreiding van de aandoening te voorkomen. De maat die aangeeft in welke mate iemand last heeft van obesitas noemen we de Body Mass Index (beteken bekend als BMI). Je berekent deze waarde door het gewicht van de persoon te delen door de lengte in het kwadraat. Wanneer dit indexcijfer boven de 30 kg/m2 uitkomt, noemen we iemand een obees en is er sprake van obesitas.

De meest voorkomende oorzaken voor obesitas zijn te veel en ongezond eten, een tekort aan lichaamsbeweging en soms ook een genetisch bepaalde aanleg voor de aandoening. Zo zal de één een patatje beter verwerken dan een ander, waardoor de één ook meer beweging nodig zal hebben dan een ander om het patatje te verwerken en de ongezonde vetten op te laten lossen. Soms heeft een persoon met obesitas de oorzaak ervan niet volledig in eigen hand, zo kunnen ook bepaalde medicijnen bijvoorbeeld meewerken aan het ontstaan van obesitas. De gevolgen van deze oorzaken en obesitas in z’n geheel kunnen vergaand zijn, zo kan een obees te maken krijgen met hartaandoeningen, diabetes en bepaalde vormen van kanker, atrose en astma. Ziektes die, eenmaal ontstaan, vaak lastig te weren of te verhelpen zijn.

Obesitas voorkomen

Het voorkomen van obesitas dus erg belangrijk, zowel voor het individu als de overheid. Met verschillende campagnes op televisie, basisscholen en de supermarkt, roept de overheid op tot het laten liggen van al die vette, ongezonde tussendoortjes. Dit zal eveneens door een voedingsdeskundige worden aangeraden, die vaak met diëten komen zonder al die ongezonde vetten. In plaats daarvan kan een patiënt met obesitas beter overstappen op groenten, smoothies en gezonde pasta’s. Naast de diëten is ook lichaamsbeweging een belangrijke oplossing voor obesitas, neem bijvoorbeeld wat vaker de fiets in plaats van de auto of het openbaar vervoer. Door meer te bewegen zal een patiënt met obesitas meer koolhydraten nodig hebben, dan deze met zijn of haar voeding heeft binnengekregen. Om toch te kunnen blijven bewegen spreekt je lichaam de vetreserves aan, waardoor een obees langzaamaan zal afvallen. Des te meer een persoon met obesitas beweegt, des te harder zal deze logischerwijs ook afvallen.

Veel gezondheidsdeskundigen noemen obesitas een van de gevaarlijkste gezondheidsproblemen in de 21e eeuw, omdat het steeds vaker en in een steeds ernstigere vorm voorkomt onder de internationale burgers. Zelfs in die mate, dat obesitas een belangrijke doodsoorzaak voor mensen aan wordt. Helemaal gek is dat niet, zo werd obesitas vroeger (nu in sommige delen van de wereld nog steeds) gezien als een symbool van rijkdom en vruchtbaarheid.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *