Coeliakie

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte die schade aan de darmen kan veroorzaken wanneer iemand met de aandoening gluten consumeert. Naar schatting heeft wereldwijd 1 op de 100 mensen coeliakie. De aandoening wordt vaak ondergediagnosticeerd en mensen die ermee leven, ervaren vaak een reeks symptomen die hun levenskwaliteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden. In deze blog ontrafelen we de mysteries van coeliakie, waaronder de symptomen, oorzaken en behandelingen. We gaan ook in op de langetermijneffecten van coeliakie en bespreken hoe je er dagelijks mee om kunt gaan. Dus laten we beginnen!

Wat is coeliakie?

Coeliakie is een auto-immuunziekte die wordt veroorzaakt door een reactie op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Wanneer iemand met coeliakie gluten consumeert, reageert zijn lichaam met een immuunreactie die de bekleding van de dunne darm aanvalt. Deze aanval kan schade veroorzaken aan de dunne darm, wat leidt tot een aantal spijsverteringsproblemen en andere gezondheidsproblemen.

De symptomen en de ernst van coeliakie kunnen van persoon tot persoon verschillen, maar over het algemeen wordt coeliakie gekenmerkt door buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en gewichtsverlies. Coeliakie kan ook in verband worden gebracht met bloedarmoede, osteoporose, onvruchtbaarheid en andere gezondheidsproblemen.

Symptomen van coeliakie

De meest voorkomende symptomen van coeliakie zijn buikpijn, een opgeblazen gevoel, winderigheid, diarree en gewichtsverlies. Sommige mensen kunnen echter ook andere symptomen ervaren, zoals vermoeidheid, bloedarmoede, bot- of gewrichtspijn, depressie en hoofdpijn.

De symptomen van coeliakie kunnen variëren van mild tot ernstig. Sommige mensen ervaren slechts milde symptomen, terwijl anderen meer ernstige symptomen kunnen ervaren. Niet iedereen met coeliakie heeft dezelfde symptomen. Bovendien kunnen sommige mensen helemaal geen symptomen ervaren.

Oorzaken van coeliakie

De precieze oorzaak van coeliakie is onbekend, maar men denkt dat het te maken heeft met een combinatie van genetische, omgevings- en immunologische factoren. Mensen met een familiegeschiedenis van coeliakie lopen een verhoogd risico de aandoening te krijgen. Bovendien kunnen bepaalde omgevingsfactoren, zoals stress, bijdragen tot het ontstaan van coeliakie.

Het is ook belangrijk op te merken dat coeliakie niet wordt veroorzaakt door het eten van gluten. Het wordt veroorzaakt door een immunologische reactie op gluten. Dit betekent dat iemand met coeliakie geen symptomen ervaart als hij geen gluten eet.

Diagnose van coeliakie

Coeliakie wordt meestal vastgesteld door een combinatie van bloedonderzoek en biopsie van de dunne darm. Bloedonderzoek kan helpen om de aanwezigheid van bepaalde antilichamen die in verband worden gebracht met coeliakie vast te stellen. Biopsies kunnen de diagnose helpen bevestigen door schade aan de dunne darm aan te tonen die wordt veroorzaakt door de immuunrespons op gluten.

Zodra de diagnose coeliakie is gesteld, is het belangrijk om met een arts de behandelingsmogelijkheden te bespreken.

Behandelingen van coeliakie

De belangrijkste behandeling van coeliakie is een glutenvrij dieet. Dit houdt in dat voedingsmiddelen die tarwe, gerst en rogge bevatten, worden vermeden, evenals voedingsmiddelen die met gluten kunnen zijn besmet. Een strikt glutenvrij dieet is de enige manier om coeliakie te behandelen.

Naast een glutenvrij dieet kunnen sommige mensen ook baat hebben bij vitamine- en mineralensupplementen om het risico op een tekort aan voedingsstoffen te verminderen. Bovendien kan het innemen van probiotica de spijsverteringsproblemen helpen verminderen.

Coeliakie

Dieetbeperkingen bij coeliakie

Het volgen van een glutenvrij dieet is de enige manier om coeliakie te beheersen. Dit betekent dat voedingsmiddelen die tarwe, gerst en rogge bevatten, en voedingsmiddelen die mogelijk met gluten zijn besmet, moeten worden vermeden. Het is belangrijk om de etiketten van voedingsmiddelen zorgvuldig te lezen om er zeker van te zijn dat deze geen gluten bevatten.

Daarnaast kunnen sommige mensen met coeliakie nodig hebben om andere voedingsmiddelen die niet noodzakelijkerwijs gerelateerd zijn aan gluten, zoals zuivelproducten, sojaproducten, en bewerkte voedingsmiddelen te vermijden. Het is belangrijk om met een arts of diëtist te bespreken welke voedingsmiddelen moeten worden vermeden.

De langetermijneffecten van coeliakie

De langetermijneffecten van coeliakie kunnen van persoon tot persoon verschillen. Sommige mensen ondervinden geen gezondheidsproblemen op lange termijn, terwijl anderen een verhoogd risico lopen op bepaalde aandoeningen, zoals osteoporose, onvruchtbaarheid en bepaalde soorten kanker.

Het is belangrijk te weten dat een strikt glutenvrij dieet het risico op langdurige gezondheidsproblemen kan helpen verminderen. Bovendien is het belangrijk om met een arts te praten over eventuele gezondheidsproblemen om ervoor te zorgen dat eventuele gezondheidsproblemen worden aangepakt.

Coeliakie en geestelijke gezondheid

Coeliakie is in verband gebracht met een verhoogd risico op depressie en angst. Dit komt waarschijnlijk door de stress en de verstoring die de aandoening in iemands leven kan veroorzaken. Bovendien kunnen de voedingstekorten die bij coeliakie optreden ook bijdragen tot psychische problemen.

Als je met coeliakie leeft en symptomen van depressie of angst ervaart, is het belangrijk om met een arts te praten over behandelingsmogelijkheden. Daarnaast zijn er een aantal online bronnen en steungroepen die steun en begeleiding kunnen bieden aan mensen met coeliakie.

Omgaan met coeliakie

Leven met coeliakie kan een uitdaging zijn, maar er zijn een aantal strategieën om er gemakkelijker mee om te gaan. Deze omvatten het volgen van een strikt glutenvrij dieet, het zorgvuldig lezen van voedseletiketten, een evenwichtig dieet en regelmatige lichaamsbeweging. Daarnaast is het belangrijk om met een arts of diëtist te praten als je vragen of zorgen hebt.

Het is ook belangrijk om te onthouden dat het goed is om een pauze in te lassen in het glutenvrije dieet als dat nodig is. Leven met een chronische aandoening kan stressvol zijn en het is belangrijk om tijd vrij te maken voor zelfzorg.

Coeliakie en onderzoek

Coeliakie is een onderwerp van actief onderzoek, en er lopen een aantal onderzoeken naar mogelijke behandelingen en behandelingen van coeliakie. Onderzoekers zoeken ook naar manieren om de diagnose te verbeteren en het volgen van een glutenvrij dieet te vergemakkelijken.

Bovendien zijn er een aantal organisaties en stichtingen die zich inzetten voor bewustmaking en financiering van onderzoek naar coeliakie.

Als jij of iemand die je kent coeliakie heeft, is het belangrijk om met een arts te praten over de behandelmogelijkheden en de mogelijke gezondheidseffecten op lange termijn. Daarnaast zijn er een aantal online bronnen en steungroepen die steun en begeleiding kunnen bieden aan mensen met coeliakie.

Heeft je last van een gluten allergie? We noemen dit ook wel coeliakie. Spreek het uit als ‘seu-lia-kíe’, iets waar je zowel zelf mee te maken kunt krijgen, al waar bijvoorbeeld je kind last van kunt hebben. Wellicht weet je al dat dit te maken heeft met gluten en je darmen, maar wat betekent het hebben van coeliakie precies en hoe zorgt het bijvoorbeeld voor een vervelend gevoel en hoe ziek kun je ervan worden?

Intolerant voor gluten

Op het moment dat je last heeft van coeliakie bent je intolerant voor gluten, wat betekent dat het lichaam deze niet kan verdragen. Gluten is een eiwit dat onder andere voorkomt in tarwe en rogge, net als in bijvoorbeeld gerst en spelt. We komen het in een aantal verschillende producten tegen, waar brood en pizza goede voorbeelden van zijn, net als koek, cake en pasta. Op het moment dat je last heeft van coeliakie kun je deze producten niet eten. Ook sauzen, bepaalde snoepjes en bijvoorbeeld normaal bier zijn geen goede keuze, aangezien hier gluten in voorkomen.

Aantasting van de dunne darm

Op het moment dat je last heeft van coeliakie zorgt gluten voor een aantasting van het slijmvlies van de dunnen darm. In de dunne darm bevinden zich darmplooien en darmvlokken. De plooien en vlokken zorgen voor een groot oppervlak, dat in staat is om de voedingsstoffen uit onze voeding op te nemen. Op het moment dat je last heeft van coeliakie ontstaat er een ontsteking in het darmslijmvlies, waardoor het niet meer lukt om de voedingsstoffen op te nemen. De darmvlokken gaan kapot, waardoor het van belang is om coeliakie tijdig te herkennen en vanaf dat moment gebruik te maken van een glutenvrij dieet.

Ziek zijn door coeliakie

Je kunt behoorlijk ziek worden van coeliakie. Dit uit zich over het algemeen eerst in de vorm van diarree of juist een verstopping. Daarnaast kun je te maken krijgen met een opvallend verlies van gewicht, of kun je er juist een stuk zwaarder van worden. Het is niet altijd gemakkelijk om de symptomen van coeliakie goed te herkenen. Baby’s laten de symptomen al snel zien op het moment dat ze voor het eerst gluten krijgen, doorgaans vanaf de zesde maand. Herken de coeliakie in een vroeg stadium om schade te voorkomen en te zorgen voor een glutenvrij dieet, dat geen problemen oplevert.

Conclusie

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte die schade aan de darmen kan veroorzaken wanneer iemand met de aandoening gluten consumeert. Naar schatting leeft ongeveer 1 op de 100 mensen wereldwijd met coeliakie. De aandoening wordt vaak te weinig gediagnosticeerd en kan een reeks symptomen veroorzaken die de levenskwaliteit van een persoon aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

De primaire behandeling van coeliakie is een strikt glutenvrij dieet. Daarnaast kunnen vitamine- en mineralensupplementen, probiotica en het vermijden van andere voedingsmiddelen het risico op tekorten aan voedingsstoffen en spijsverteringssymptomen verminderen.

Tot slot is het belangrijk om te onthouden dat leven met coeliakie een uitdaging kan zijn, maar er zijn een aantal strategieën die kunnen helpen om er gemakkelijker mee om te gaan. Bovendien wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar mogelijke behandelingen en genezing van de aandoening.

Plaats een reactie