Coeliakie

Heeft u last van een gluten allergie? We noemen dit ook wel coeliakie. Spreek het uit als ‘seu-lia-kíe’, iets waar u zowel zelf mee te maken kunt krijgen, al waar bijvoorbeeld uw kind last van kunt hebben. Wellicht weet u al dat dit te maken heeft met gluten en uw darmen, maar wat betekent het hebben van coeliakie precies en hoe zorgt het bijvoorbeeld voor een vervelend gevoel en hoe ziek kunt u ervan worden?

Intolerant voor gluten

Op het moment dat u last heeft van coeliakie bent u intolerant voor gluten, wat betekent dat het lichaam deze niet kan verdragen. Gluten is een eiwit dat onder andere voorkomt in tarwe en rogge, net als in bijvoorbeeld gerst en spelt. We komen het in een aantal verschillende producten tegen, waar brood en pizza goede voorbeelden van zijn, net als koek, cake en pasta. Op het moment dat u last heeft van coeliakie kunt u deze producten niet eten. Ook sauzen, bepaalde snoepjes en bijvoorbeeld normaal bier zijn geen goede keuze, aangezien hier gluten in voorkomen.

Aantasting van de dunne darm

Op het moment dat u last heeft van coeliakie zorgt gluten voor een aantasting van het slijmvlies van de dunnen darm. In de dunne darm bevinden zich darmplooien en darmvlokken. De plooien en vlokken zorgen voor een groot oppervlak, dat in staat is om de voedingsstoffen uit onze voeding op te nemen. Op het moment dat u last heeft van coeliakie ontstaat er een ontsteking in het darmslijmvlies, waardoor het niet meer lukt om de voedingsstoffen op te nemen. De darmvlokken gaan kapot, waardoor het van belang is om coeliakie tijdig te herkennen en vanaf dat moment gebruik te maken van een glutenvrij dieet.

Ziek zijn door coeliakie

U kunt behoorlijk ziek worden van coeliakie. Dit uit zich over het algemeen eerst in de vorm van diarree of juist een verstopping. Daarnaast kunt u te maken krijgen met een opvallend verlies van gewicht, of kunt u er juist een stuk zwaarder van worden. Het is niet altijd gemakkelijk om de symptomen van coeliakie goed te herkenen. Baby’s laten de symptomen al snel zien op het moment dat ze voor het eerst gluten krijgen, doorgaans vanaf de zesde maand. Herken de coeliakie in een vroeg stadium om schade te voorkomen en te zorgen voor een glutenvrij dieet, dat geen problemen oplevert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *