Voedingsconsulent

De voedingsconsulent of voedingsdeskundige, wellicht beter bekend als gewichtsconsulent, lijkt in zijn of haar functies sterk op een diëtist. Toch is er een aantal essentiële verschillen, zo is een diëtist een officiële titel en dien je er ook een vierjarige opleiding voor te voltooien. Daarentegen kan iedereen zich voordoen als voedingsconsulent, waarbij er vanzelfsprekend wel een aantal organisaties bestaan die de kwaliteit van de voedingsconsulent kunnen garanderen. Naast het verschil in opleiding, hoef je voor een voedingsconsulent geen verwijzing van een huisarts te hebben, terwijl dit bij een behandeling door een diëtist wel nodig is. Als derde verschil zal een voedingsconsulent geen mensen behandelen met obesitas, terwijl de diëtist dit vanzelfsprekend wel doet.

Al met al kunnen we stellen dat de voedingsconsulent vooral bedoelt is voor mensen met een lichte vorm van over- en ondergewicht. Wanneer een patiënt last heeft van andere, medische aandoeningen, zal deze al snel worden doorverwezen naar een gediplomeerde diëtist. Mensen met zo’n lichte vorm van gewichtsproblemen zullen samen met een voedingsconsulent bepalen waar het probleem zich bevindt in het eetpatroon van de patiënt. Zo kan een patiënt direct geholpen worden met een passend voedingsadvies, vaak in combinatie met meer lichamelijke beweging. Afvallen is namelijk niet alleen gezonder eten, maar tevens meer vet verbanden.

Voedingsconsulenten

Omdat er door een voedingsconsulent geen medische middelen gebruikt worden om tot een resultaat te komen, spreken we niet van een dieet maar een voedingsadvies. Wanneer problemen dermate zorgelijk worden, dat er alsnog medische middelen aan te pas moeten komen, kan een voedingsconsulent een patiënt doorverwijzen naar een diëtist. Zo komt een voedingsconsulent bijvoorbeeld vaak op basisscholen om daar al op jonge leeftijd toekomstige voedingsproblemen te herkennen en direct in te grijpen. Mocht het dan probleem dan niet op te lossen zijn, bijvoorbeeld door de situatie thuis, zal een kind worden doorverwezen naar een diëtist. Verder kunt u meerdere voedingsconsulenten raadplegen zodat u meerdere adviezen krijgt.

De behandeling van een voedingsconsulent lijkt vaak op dat van een diëtist. Bij overgewicht zal een voedingsconsulent eerst zoeken naar ongezonde en onnodige tussendoortjes, waarna er passende alternatieven worden gezocht met de patiënt. Voorop staat dat er gezocht moet worden naar een oplossing voor de lange termijn, zo heeft het bijvoorbeeld geen zin om zo snel en zo veel mogelijk af te vallen. Hierdoor komen de kilo’s er na een korte periode weer dubbel zo hard bij! Voor patiënten met ondergewicht geldt hetzelfde, alleen zal een voedingsconsulent in zo’n geval zoeken naar gezonde, koolhydraatrijke toevoegingen aan het eetpatroon van de patiënt. Zeker niet onbelangrijk is het feit dat zowel de behandeling door een voedingsconsulent, als dat van een diëtist gedeeltelijk of volledig wordt vergoed door de meeste verzekeringsmaatschappijen.

Plaats een reactie