Cholesterol

Cholesterol is een vergelijkende substantie, die het organisme voor veel stofwisselingsprocessen nodig heeft. Cholesterol verlagen? De cholesterol wordt zowel via de voeding opgenomen als door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Voor veel mensen is cholesterol inmiddels een omstreden begrip geworden.

Cholesterol die door de voeding wordt opgenomen veel minder gevaarlijk voor de bloedvetwaarde dan de verzadigde vetzuren. Het vaak beschimpte kippenei, dat rijk aan cholesterol is, heeft een beperkt cholesterolverhogend effect. Een eidooier bevat lecithine, wat misschien zelfs een postieve invloed op de bloedvetwaarden zou kunnen hebben. Niemand, ook mensen met hogere bloedvetwaarden, moet een ei bij het ontbijt volledig afzweren.

Cholesterol waar zit het in?

Cholesterol komt alleen voor in dierlijke levensmiddelen, waarin bovendien vaak grote hoeveelheden verzadigde vetzuren te vinden zijn. Plantaardige olie en daarvan gemaakte margarine zijn cholesterolvrij. Volgens de adviezen van de beroepsverenigingen mag de cholesteroltoevoer met de voeding niet wezenlijk hoger zijn dan 200 tot 300 milligram per dag.

Cholesterolrijke levensmiddelen Cholesterol (mg/100 g) Calorieën (Kcal/100 g)
Eigeel kippenei 1260 348
Levertraan 850 882
Lever van braadkip 537 147
Kippenei heel 382 149
Roerei 371 216
Rundnier 368 102
Varkensnier 358 115
Kalfsnier 357 116
Kalfslever 348 146
Rundlever 342 147
Braadboter 340 880
Kaviaarvervanger 332 102

Cholesterolspiegel verlagen

Meer dan 50 procent van de verhoogde bloedvetwaarden zijn alleen terug te voeren op een verkeerde voeding en gebrek aan beweging. Voor de behandeling van deze gevallen zijn vaak geen middelen nodig die de lipiden doen afnemen. Het postieve effect van sommige natuurlijke producten zoals plantaardige sterolen en sterolen is duidelijk bewezen. Andere stoffen, zoals soja, lecithine en artisjokconcentraat, kunnen de cholesterolwaarde misschien ook doen dalen. Deze natuurlijke stoffen moeten uiteraard vooral het vaatbeschadigende LDL reduceren, het beschermende HDL blijft echter behouden. Via natuurlijke maatregelen kan de LDL-cholesterolspiegel met meer dan 30 procent dalen, de triglyceridenspiegel met meer dan 25 procent. Tegelijk kan de HDL-waarde met minstens 2 tot 3 mg/dl verhoogd worden. In totaal verbetert de verhouding van de LDL- tot de HDL-cholesterol daardoor aanzienlijk. Dit effect kan betekenen dat het inschakelen van extra cholesterolverlagende middelen en/of medicatie niet nodig is. Naast de verandering van voeding is ook veel beweging belangrijk, omdat dit de HDL-cholesterol verhoogt.

Wat is cholesterol

Cholesterol is een bestanddeel van de celmembranen, en dus noodzakelijk voor de groei en de orgaanrijping. Bovendien is cholesterol de uitgangssubstantie voor de synthese van de bijnierschorshormonen en ovariale hormonen en vitamine D. Het wordt door de lichaamscellen zelf aangemaakt of met de voeding opgenomen. In de lever wordt een deel van de cholesterol omgezet in galzuur. Cholesterol kan in noemenswaardige hoeveelheden alleen via de gal uit het lichaam worden verwijderd. Bij mensen met een gezonde stofwisseling wordt dagelijks ongeveer 1,2 gram cholesterol met de ontlasting uitgescheiden. Het in de voeding opgenomen cholesterol heeft relatief weinig invloed op de bloed cholesterolwaarde, omdat doorgaans slechts 0 tot maximaal 50 procent uit de darm wordt opgenomen.

HDL en LDL cholesterol

Op basis van de totale cholesterol alleen valt het risico voor hart en bloedvaten niet af te lezen. Wetenschappelijk is aangetoond dat een hogere HDL cholesterolwaarde de vaten beschermt en arteriosclerose (vaatvernauwing) voorkomt. Daarentegen is een hogere LDL cholesterolwaarde altijd een risico. Terwijl HDL cholesterol (high density lipoprotein) de cholesterol uit het hele lichaam naar de lever transporteert en daardoor zelf verkalkingen afbouwt, zet LDL cholesterol (low density lipoprotein) zich aan de binnenwanden van de aderen af en veroorzaakt arteriosclerose. De HDL cholesterolwaarde moet meer dan 45 mg/dl bedragen en de LDL cholesterolwaarde minder dan 140 mg/dl. Een relatief vetarme voeding die rijk is aan wateroplosbare voedingsvezels en onverzadigde vetzuren zorgt voor goede HDL en lage LDL waarden.

Bescherm je hart en bloedvaten

De meeste voedingsmaatregelen hebben nog meer positieve effecten, die ook het hart en de bloedvaten beschermen. De eerste maatregel bij een verhoogde cholesterolspiegel moet waarom altijd bestaan uit een verandering van voeding. Een verhoogde LDL-cholesterol (boven de 140 mg/dl) en een verlaagde HDL (onder de 45 mg/dl) brengen je hart in gevaar, terwijl daardoor de kans op een hartinfarct groter wordt. Samen met overgewicht zijn verhoogde bloedvetwaarden bijzonder gevaarlijk.

Plaats een reactie