Waar zitten gluten in?

Waar zitten gluten in? Gluten komen voor in een groot aantal verschillende voedingsproducten. Het is bij een gluten allergie of coeliakie daarom dan ook van belang om goed op de voeding te letten, bijvoorbeeld van jezelf of van je kinderen.

Gluten in verschillende graanproducten

Gluten komen met name veel voor in de graanproducten die we gebruiken, waardoor het van belang is om daar goed mee op te passen. Op de vraag ‘waar zitten gluten in’ kunnen we antwoorden dat het bijvoorbeeld gaat om tarwe, rogge, gerst en meel. Ook komt het voor in bulgur, seitan, graankiemen en bijvoorbeeld fort of gerstemoutbloem. Ook combinaties als havermout en graanvlokken of tarwemeel bevatten gluten. We vinden dit verder terug in onder andere grutten, spelt (wilde tarwe), kamut en triticale. Dit betekent dat het vaak lastig is om binnen een regulier dieet te zorgen voor het ontbreken van gluten. Het is in plaats daarvan van belang om een specifiek dieet te volgen en er thuis bijvoorbeeld voor te zorgen dat je zoveel mogelijk werkt met glutenvrije producten, om eventuele misverstanden te voorkomen.

Beter geen haver gebruiken

Lange tijd dacht men dat er ook in haver gluten zaten, maar dit blijkt niet het geval te zijn. Het slijmvlies van de dunne darm kan wat dat betreft niet beschadigd raken door de samenstelling van haver zelf. Uit onderzoek is echter gebleken dat we in Nederland alleen haver kunnen kopen die gemengd is met tarwe of niet volledig zuiver is, waardoor we er toch gluten in tegen kunnen komen. Indien je gebruik maakt van haver met daarop de garantie dat er geen sprake is van contaminatie kun je daar veilig gebruik van maken, het gaat dan om een zuiver product. In alle andere gevallen zitten er eventueel gluten in, dus dien je daarmee op te passen.

Gluten in overige voeding

Verder zitten er gluten in een aantal andere producten waar we normaal gesproken gebruik van maken. Het gaat om bijvoorbeeld alle soorten gewoon brood, maar ook om beschuit, crackers, gebak, koek, vlokken, tarwegries en muesli. Verder komt het voor in deegwaren als spaghetti en macaroni en vinden we gluten terug in onder andere producten met glutenbevattend bindmiddel, waarbij je kunt denken aan soep, saus en worst. Ook kunnen er gluten in vitamine D supplementen zitten, dus pas op met de genoemde voedingsstoffen, om eventuele problemen als beschadigingen van de dunne darm te voorkomen.

Plaats een reactie