Gluten

Gluten vormt een belangrijk bestanddeel van een aantal producten. Het is een specifiek type eiwit dat we onder andere terugvinden in tarwe en een aantal andere granen, waardoor het bijvoorbeeld in brood, pasta en pizza zit. Op het moment dat u intolerant bent voor gluten heeft u te maken met een gluten allergie en is het van belang om glutenvrij te eten. U voorkomt op die manier dat er schade aan het slijmvlies van de dunne darm ontstaat. Doet u te lang niets aan uw dieet terwijl u een gluten allergie heeft? Dan kunt u blijvende schade oplopen, waardoor de dunne darm er niet langer in slaagt om voedingsstoffen uit uw voeding te halen en die in het bloed op te laten nemen.

Coeliakie en glutenvrij dieet

We noemen een gluten allergie ook wel coeliakie, iets dat we uitspreken als soe-lia-kíe. Het gaat om een intolerantie van de dunne darm voor gluten, waardoor er een ontstekingsreactie plaatsvindt in het slijmvlies dat er normaal gesproken voor zorgt dat de belangrijke voedingsstoffen uit ons eten kunnen halen. Op het moment dat dit niet meer gebeurt kunt u blijvende schade oplopen, waardoor uw gezondheid hier behoorlijk onder kan leiden.
Op het moment dat u een intolerantie voor gluten heeft is het verstandig om gebruik te gaan maken van een glutenvrij dieet. Dit betekent in de meeste gevallen dat u voortaan inkopen kunt doen door gebruik te maken van de glutenvrije markt. U kunt deze zowel in fysieke winkels als online vinden, waardoor u vandaag de dag heel gemakkelijk aan producten kunt komen, die u ook kunt eten op het moment dat u een gluten allergie heeft.

Glutenvrije recepten en glutenvrij brood (bakken)

U heeft bovendien de keuze uit een groeiend aantal glutenvrije recepten en ook in restaurants zijn er steeds vaker maaltijden beschikbaar waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van gluten, zodat u hier zonder zorgen een avond lekker uit eten kunt.
Binnen de glutenvrije recepten kunt u een keuze maken voor maaltijden met vlees of kip, of kunt u kiezen voor de vegetarische mogelijkheden. Wat dat betreft kunt u er meerdere kanten mee op en is het ondanks een gluten allergie goed mogelijk om gezond te eten. Zorg er wel voor dat u voldoende calcium en ijzer inneemt, aangezien het daar nog wel eens aan ontbreekt.
Wilt u zelf glutenvrij brood bakken? Koop daarvoor glutenvrije ingrediënten, waarmee u de mogelijkheid heeft om zelf een heerlijk brood te bakken en de plakken daarvan op tafel te zetten wanneer u een gluten allergie heeft, of er iemand komt eten waarbij dit het geval is.

Zie ook
Wat zijn gluten?
Suikervrij dieet
Waar zitten gluten in?

Plaats een reactie