Kleurendieet

Kleurendieet
Het Kleurendieet is gebaseerd op het feit dat er twee soorten koolhydraten zijn: koolhydraten die langzaam verteren en een lage GI-waarde hebben en koolhydraten die snel verteren en een hoge GI-waarde hebben. Wie wil afvallen, moet zo veel mogelijk gebruik maken van de koolhydraten die langzaam verteren (met lage GI-waarde), in plaats van de koolhydraten die snel verteren (met hoge GI-waarde).

Door langzaam verterende koolhydraten te eten, heeft u namelijk langer een vol gevoel, terwijl u van koolhydraten met een hoge GI-waarde een uitgeput en leeg gevoel krijgt in uw maag. Dit komt door de snelle stijging van uw bloedsuikerspiegel, die vervolgens net zo snel weer daalt. En als de bloedsuikerspiegel weer gedaald is, krijgt u sneller zin om nog iets te eten. Hierdoor wordt uw gewichtsafname vertraagd.

De grondlegger van het Kleurendieet, Rick Gallop, heeft voeding ingedeeld in drie categorieën op basis van de GI-waarde van de voeding. Iedere categorie heeft een kleur gekregen. De groene categorie voeding bevat gezonde koolhydraten met een GI-waarde onder de 50. Deze producten kunt u onbeperkt eten. Onder de groene categorie vallen onder andere broccoli, sla, tomaten, champignons, bijna alle fruitsoorten, volkoren spaghetti en macaroni en komkommer.

Daarnaast is er de gele categorie, met producten met een GI-waarde tussen de 50 en 70. Deze producten mag u af en toe eten. Dit wil zeggen dat u deze producten niet in uw standaard menu mag hebben, maar wel af en toe mag eten ter afwisseling van uw standaard voeding. In de gele categorie vallen producten als volkoren- en witbrood, zilvervliesrijst, roggebrood, muesli, popcorn, ananas en ijs.

Tot slot is er de rode categorie, met producten die een GI-waarde van 70 of hoger hebben. Als u wilt afvallen, kunt u deze producten beter vermijden. Enkele producten die onder de rode categorie vallen zijn gebakken aardappels, aardappelpuree, frites, cornflakes, donuts, dadels en stokbrood. Producten als watermeloen en rijstwafels zijn een uitzondering op de GI-regel: deze producten hebben een hoge GI-waarde, maar door de kleine hoeveelheid calorieën in deze producten mag u deze alsnog eten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *