Zoutarm dieet

Zoutarm dieet: is het nog van deze tijd?
Zoutarm dieet wordt al jarenlang door voedingsdeskundigen aangeraden, maar nieuwe onderzoeken zetten deze zekerheid steeds vaker op losse schroeven.

Zonder zout eten?

Zout (of natrium) in eten wordt al jarenlang als problematisch gezien. Een zoutarm dieet verlaagt de bloeddruk en zou de kans op een beroerte of hartstilstand verminderen. Veel mensen hanteren daarom het zoutvaatje voorzichtig tijdens het koken of aan tafel. Wie zijn voeding goed in de gaten houdt, bestudeert zelfs nauwkeurig de etiketten van voedingswaren in de winkel. Maar is een zoutarm dieet eigenlijk nog wel van deze tijd? Dat hangt af van de algemene gezondheid van het lichaam.

Nieuw inzichten

Onze ideeën over voeding veranderen door de tijd. Eieren werden bijvoorbeeld een tijdlang als een bron van cholesterol gezien maar worden nu geroemd als een van de beste bronnen van eiwit. Zo is zoutgebruik in het eten door wetenschappers en voedingsdeskundigen lange tijd als problematisch beschouwd. Het advies was om via de voeding per dag 3 tot 6 gram zout in te nemen. Hiermee zou een afname van het aantal beroertes en hartaanvallen kunnen worden bewerkstelligd. Tegenwoordig onderneemt men steeds vaker meta-analyses van onderzoeken over voeding zodat een overkoepelend beeld wordt verkregen van de kennis over eten. Hieruit blijkt dat een zoutarm dieet de bloeddruk in beperkte mate verlaagt. De prijs voor deze verlaging is echter een serieuze stijging van stresshormonen in het lichaam. Nog vervelender zijn de resultaten van onderzoeken waaruit blijkt dat een zoutarm dieet juist een groter risico op hartfalen geeft.

Toch opletten

Dit betekent niet dat men ongestraft grote hoeveelheden zout kan toevoegen aan de voeding. Structureel te zout eten kan tot nieraandoeningen leiden en verhoogt waarschijnlijk de kans op maagkanker. Het grote probleem is dat veel verpakte producten en voedsel in restaurants al veel zout bevatten. Bewustwording hierover kan zorgen voor een betere zoutbalans in het dieet.

Medisch zoutarm dieet

Een zoutarm dieet wordt bij een aantal ziektes voorgeschreven. Dit geldt in alle gevallen van oedeem (de opeenstapeling van water in het lichaam.) Ook bij een verhoogde bloeddruk, nierziektes en zwangerschapsintoxicatie ofwel zwangerschapsvergiftiging is een zoutarm dieet vaak vereist. Het zoutvat laten staan, is in zulke gevallen vrij eenvoudig. Lastiger is dat men een aantal voedingsmiddelen niet mag eten. Gerookte vis en vlees zijn zonder meer taboe. Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor bekende zoutbommen als kaas en brood. Zo zal een speciaal zoutarme broodvariant moeten worden gezocht. De makkelijkste oplossing is om zoveel mogelijk verse producten te gebruiken zodat men zelf controle houdt over het zoutgehalte.