Chocolade kan helpen afslanken

Regelmatig eten van chocolade kan helpen afslanken? Het klinkt gek, maar uit een nieuwe wetenschappelijke studie blijkt dat mensen die regelmatig chocolade eten over het algemeen slanker zijn. Helaas wil dat niet zeggen dat je de hele dag vol kunt proppen met snoep om je gewicht laag te houden, maar het betekent wel dat je wat vaker chocolade zou moeten eten. Het onderzoek van bijna 1.000 Amerikanen, uitgevoerd door de Universiteit van Californië, heeft hun dieet, calorie-inname en BMI geanalyseerd. Het bleek dat degenen die een paar keer per week chocolade aten slanker waren dan degenen die minder vaak chocolade aten.

Waarom? Het onderzoek wijst erop dat, ondanks alle calorieën, chocolade stoffen bevat ten gunste van gewichtsverlies. Deze link bleef, zelf wanneer er met andere factoren waaronder lichamelijk inspanning in rekening werd gehouden. Bovendien blijkt uit het onderzoek, wat verschijnt in de Archives of International Medicine, dat de hoeveelheden niet belangrijk zijn. In plaats daarvan, is het de frequentie van chocoladeconsumptie die is gekoppeld aan een lage BMI.

Alle ruwe data suggereerden dat de chocolade-eters een hogere BMI zouden moeten hebben. Zij toonden een hogere calorie-inname, aten meer verzadigde vetten en deden niet meer aan lichamelijke inspanning dan hun concurrenten die geen chocolade aten. En toch, het maakte niet uit hoe de onderzoekers de gegevens aanpaste om rekening te houden met mogelijk verstorende variabelen zoals leeftijd, geslacht, lichamelijke activiteit of iets anders, de consumptie van chocolade bleef gekoppeld aan een lager BMI. De mensen die chocolade aten waren slanker dan degenen die dat niet deden.

De onderzoekers suggereren dat de stoffen in chocolade die geassocieerd worden met een lagere BMI antioxidanten genaamd catechinen zijn, die spiermassa verbeteren en gewichtsverlies bevorderen.

Het is waarschijnlijk niet de hoeveelheid calorieën die het gewicht bepaalt, maar het karakter van de calorieën. We denken dat chocolade vol lege calorieën zit, maar zij lijken een grote invloed op de metabolische functies van ons lichaam te hebben, en het kan genoeg zijn om de toevoeging van calorieën te compenseren.

De onderzoekers zijn snel om erop te wijzen dat dit effect misschien niet van toepassing is op alle soorten chocolade, op alle manieren waarop men chocolade eet, of zelfs op alle chocolade-eters. Niet iedereen is gegarandeerd van deze voordelen van het eten van chocolade, en voor sommigen lijkt het niets anders dan een snelle manier om aan te komen.

Voordat je de snoeptrommel pakt, is het het waard om te weten dat het onderzoek een lagere BMI waarnam bij de deelnemers die een paar keer per week chocolade aten, en dat zelfs waneer de hoeveelheden niet uitmaakten. Dus een beetje chocolade per week moet voldoende kunnen. Bij meer zal de suiker en het vet een dominant effect hebben.

Plaats een reactie