Gluten allergie

Heb je last van een gluten allergie, of wil je daar meer over weten om iemand die dit heeft toch een heerlijke maaltijd voor te kunnen schotelen? Op het moment dat iemand last heeft van een gluten allergie betekent dit dat het spijsverteringskanaal niet optimaal werkt, iemand is intolerant. We kennen de gluten allergie ook wel onder de naam coeliakie of een gluten intolerantie. Eventuele voeding met gluten zal leiden tot een beschadiging aan de dunne darm, als gevolg van het speciale type eiwit waar hij of zij niet tegen kan.

Ontdek de waarheid over glutenallergie: Wat je moet weten!

Glutenallergie, ook bekend als coeliakie, is een auto-immuunziekte die wereldwijd miljoenen mensen treft. Ze wordt vaak verkeerd begrepen en kan moeilijk te diagnosticeren zijn. In dit artikel bespreken we de waarheid over glutenallergie, inclusief de symptomen, oorzaken, diagnose en behandeling. We bespreken ook hoe je met een glutenallergie kunt leven en geven handige tips en hulpmiddelen om ermee om te gaan.

Wat is glutenallergie?

Glutenallergie of coeliakie is een auto-immuunziekte die een negatieve reactie veroorzaakt op gluten, een eiwit dat voorkomt in tarwe, gerst en rogge. Wanneer iemand met een glutenallergie voedsel eet dat gluten bevat, zet zijn immuunsysteem een ontstekingsreactie in gang, die kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen.

Glutenallergie kan mensen van alle leeftijden treffen, maar komt het meest voor bij mensen van Europese afkomst. Naar schatting heeft 1 op de 100 mensen in de Verenigde Staten een glutenallergie. Hoewel het niet levensbedreigend is, kan het aanzienlijke gezondheidsproblemen veroorzaken als het niet behandeld of niet gediagnosticeerd wordt.

Symptomen van glutenallergie

Het meest voorkomende symptoom van een glutenallergie is spijsverteringsproblemen, zoals een opgeblazen gevoel, winderigheid, misselijkheid, verstopping en diarree. Andere symptomen zijn vermoeidheid, hoofdpijn, gewrichtspijn, huiduitslag en bloedarmoede. In sommige gevallen kunnen de symptomen vertraagd optreden, waardoor de diagnose moeilijk te stellen is.

Oorzaken van glutenallergie

De precieze oorzaak van glutenallergie is onbekend, maar men denkt dat het te maken heeft met een combinatie van genetische factoren en omgevingsfactoren. Mensen met een familiegeschiedenis van glutenallergie hebben meer kans om de aandoening te ontwikkelen. Andere mogelijke oorzaken zijn stress, infecties en bepaalde medicijnen.

Diagnose van glutenallergie

De enige manier om glutenallergie vast te stellen is door middel van een reeks tests, waaronder bloedonderzoek en een biopsie van de dunne darm. Als de tests wijzen op een glutenallergie, kan een arts een glutenvrij dieet aanbevelen.

Glutenallergie behandelen

De enige manier om glutenallergie te behandelen is het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Dit betekent dat alle levensmiddelen die gluten bevatten, waaronder tarwe, gerst en rogge, moeten worden vermeden. Dit kan moeilijk zijn, want gluten zitten in veel gewone levensmiddelen, zoals brood, pasta en gebakken producten.

Glutenvrij dieet

Het glutenvrije dieet kan in het begin overweldigend zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn. Er zijn veel heerlijke en voedzame glutenvrije alternatieven beschikbaar. Het is belangrijk om etiketten zorgvuldig te lezen en te controleren op verborgen bronnen van gluten, zoals mout en biergist.

Leven met een glutenallergie

Leven met een glutenallergie kan een uitdaging zijn, maar het is mogelijk. Het is belangrijk om een voedseldagboek bij te houden om je symptomen te volgen en op de hoogte te blijven van de nieuwste onderzoeken en behandelingen. Het is ook belangrijk om bewust te zijn van mogelijke kruisbesmetting in restaurants of op sociale bijeenkomsten.

Tips voor het omgaan met glutenallergie

  • Informeer jezelf over glutenallergie en het glutenvrije dieet.
  • Lees etiketten zorgvuldig en controleer op verborgen bronnen van gluten.
  • Neem snacks mee voor onderweg om te voorkomen dat je zonder opties komt te zitten.
  • Maak gebruik van online bronnen en steungroepen.
  • Praat met je arts over andere behandelingen, zoals medicijnen.

Bronnen voor glutenallergie

Er zijn veel hulpmiddelen beschikbaar om je te helpen met je glutenallergie om te gaan. Hier zijn enkele van de nuttigste:

  • Celiac Disease Foundation: De Celiac Disease Foundation biedt voorlichting, middelen en ondersteuning voor mensen met een glutenallergie en hun gezinnen.
  • Gluten-Free Living Magazine: Dit tijdschrift biedt nuttige informatie en recepten voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.
  • Gluten Free & More Magazine: Dit tijdschrift biedt glutenvrije recepten, productrecensies en voedingsadvies.
  • Glutenvrije steungroepen: Er zijn veel online steungroepen voor mensen die een glutenvrij dieet volgen.
  • Celiac Central: Deze website biedt uitgebreide informatie over coeliakie en het glutenvrije dieet.

Leven met een glutenallergie kan een uitdaging zijn, maar met de juiste middelen en ondersteuning is het mogelijk. Het is belangrijk om jezelf voor te lichten over de aandoening, etiketten zorgvuldig te lezen en gebruik te maken van online hulpmiddelen en steungroepen. Als je deze tips opvolgt, kunt je glutenallergie onder controle houden en een gezond en bevredigend leven leiden.

Twee tot drie op de honderd
Ongeveer twee tot drie op de honderd mensen hebben last van een gluten allergie, al zijn zij daar lang niet altijd van op de hoogte. Met name vrouwen hebben hiermee te maken, aangezien twee op de drie mensen met een gluten allergie van het vrouwelijke geslacht is. De kans is groot dat je bij het ontwikkelen van een gluten allergie eerst op zoek zal gaan naar andere verklaringen, aangezien het zich niet altijd gemakkelijk laat herkennen. Een overgevoeligheid voor gluten kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Symptomen van een gluten allergie

Uiteraard onderscheiden we een aantal symptomen van een gluten allergie, al kunnen deze zich in meer of mindere mate voordoen. In de meeste gevallen is er sprake van een verstoring van de stoelgang, waardoor er diarree of juist obstipatie plaats kan vinden. Daarnaast behoren ook bijvoorbeeld gewichtsverlies, buikpijn en buikkrampen, vermoeidheid en pijn in de botten tot de symptomen van een gluten allergie.

Gluten allergie behandelen
Heb je last van een gluten allergie? Dan kun je dit behandelen door er tijdig bij te zijn en gebruik te gaan maken van een glutenvrij dieet. Met name bij kinderen is dit van belang, om beschadigingen als het gevolg van een tekort aan belangrijke voedingsstoffen te voorkomen. Zorg daarnaast voor de aanvulling van voldoende ontbrekende vitamines en mineralen, om het lichaam wel de aanvoer te bieden die het nodig heeft. Iemand met een gluten allergie heeft veelal een tekort aan calcium en ijzer, waardoor het van belang is om dit aan te vullen. Bij ernstige gevallen kan een behandeling met Prednison noodzakelijk zijn om de ontstekingsreactie terug te dringen.

Plaats een reactie