Gluten allergie

Heeft u last van een gluten allergie, of wilt u daar meer over weten om iemand die dit heeft toch een heerlijke maaltijd voor te kunnen schotelen? Op het moment dat iemand last heeft van een gluten allergie betekent dit dat het spijsverteringskanaal niet optimaal werkt, iemand is intolerant. We kennen de gluten allergie ook wel onder de naam coeliakie of een gluten intolerantie. Eventuele voeding met gluten zal leiden tot een beschadiging aan de dunne darm, als gevolg van het speciale type eiwit waar hij of zij niet tegen kan.

Twee tot drie op de honderd
Ongeveer twee tot drie op de honderd mensen hebben last van een gluten allergie, al zijn zij daar lang niet altijd van op de hoogte. Met name vrouwen hebben hiermee te maken, aangezien twee op de drie mensen met een gluten allergie van het vrouwelijke geslacht is. De kans is groot dat u bij het ontwikkelen van een gluten allergie eerst op zoek zal gaan naar andere verklaringen, aangezien het zich niet altijd gemakkelijk laat herkennen. Een overgevoeligheid voor gluten kan erfelijk zijn, maar dat hoeft niet zo te zijn.

Symptomen van een gluten allergie

Uiteraard onderscheiden we een aantal symptomen van een gluten allergie, al kunnen deze zich in meer of mindere mate voordoen. In de meeste gevallen is er sprake van een verstoring van de stoelgang, waardoor er diarree of juist obstipatie plaats kan vinden. Daarnaast behoren ook bijvoorbeeld gewichtsverlies, buikpijn en buikkrampen, vermoeidheid en pijn in de botten tot de symptomen van een gluten allergie.

Gluten allergie behandelen
Heeft u last van een gluten allergie? Dan kunt u dit behandelen door er tijdig bij te zijn en gebruik te gaan maken van een glutenvrij dieet. Met name bij kinderen is dit van belang, om beschadigingen als het gevolg van een tekort aan belangrijke voedingsstoffen te voorkomen. Zorg daarnaast voor de aanvulling van voldoende ontbrekende vitamines en mineralen, om het lichaam wel de aanvoer te bieden die het nodig heeft. Iemand met een gluten allergie heeft veelal een tekort aan calcium en ijzer, waardoor het van belang is om dit aan te vullen. Bij ernstige gevallen kan een behandeling met Prednison noodzakelijk zijn om de ontstekingsreactie terug te dringen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *