BMI berekenen

Ben je op zoek naar manieren om je gezondheid bij te houden en uit te zoeken hoe je levensstijlkeuzes je lichaam beïnvloeden? Zo ja, dan ben je hier aan het juiste adres. In deze blogpost bespreken we een belangrijke maatstaf – je body mass index (BMI) – en waarom het belangrijk is deze bij te houden. We bespreken ook hoe je je BMI berekent, hoe je de resultaten interpreteert en strategieën om een gezond gewicht te behouden. Dus laten we beginnen!

BMI calculator voor 20 jaar en ouder

BMI berekenen
Gebruik de BMI calculator om je body mass index (BMI) te meten.
BMI berekenen
Hoogte
cm.
Voer een waarde in tussen 125 en 225.
Gewicht
kg.
Voer een waarde in tussen 10.0 en 500.0 (één decimaal).
Hoogte
Gewicht
Nu BMI berekenen Arrow

BMI calculator voor kinderen

BMI berekenen
bmiberegner
Selecteer geslacht
Leeftijd
jaar
maand
Vul een waarde tussen 0 en 19 jaar in.
Hoogte
cm.
Voer een waarde tussen 40 en 225 in.
Gewicht
kg.
Voer een waarde in tussen 10.0 en 250.0 (één decimaal).
Hoogte
Gewicht
Nu BMI berekenen Arrow

Wat is BMI en waarom is het belangrijk?

Je body mass index (BMI) is een maat voor je lichaamsvet, gebaseerd op je lengte en gewicht. Het is een nuttig instrument om de algemene gezondheid te volgen en kan je een goed idee geven van waar je valt op het gezonde gewichtsspectrum. Een gezonde BMI ligt meestal tussen 18,5 en 24,9, en het is belangrijk om deze bij te houden omdat het je kan helpen bij het identificeren van mogelijke gezondheidsproblemen voordat ze ernstig worden.

De BMI is ook een belangrijk instrument voor gezondheidswerkers, omdat het een betrouwbare indicator is van het vetgehalte van een persoon. Het wordt gebruikt om het risico op verschillende gezondheidsproblemen te beoordelen, waaronder obesitas, hartziekten en diabetes. Door je BMI bij te houden, kun je ervoor zorgen dat je een gezond gewicht behoudt en je risico op een van deze aandoeningen vermindert.

Voordelen van het berekenen van BMI

Het berekenen van je BMI kan een geweldige manier zijn om gemotiveerd te blijven en je vooruitgang bij te houden. Het is ook een nuttig instrument voor gezondheidswerkers, omdat het een betrouwbare indicator is van de algemene gezondheid. Hier zijn enkele voordelen van het berekenen van je BMI:

 1. Het kan je helpen je vooruitgang te volgen. Door je BMI na verloop van tijd te volgen, kunt je eventuele veranderingen in je vetpercentage vaststellen en de nodige aanpassingen in je levensstijl aanbrengen om een gezond gewicht te behouden.
 2. Het is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven. Je BMI kennen kan je helpen om je te blijven concentreren op je gezondheids- en fitnessdoelstellingen. Het is een geweldige manier om gemotiveerd te blijven en op koers te blijven.
 3. Het kan je helpen bij het identificeren van mogelijke gezondheidsproblemen. Door je BMI bij te houden, kunt je mogelijke gezondheidsproblemen identificeren voordat ze ernstig worden. Dit kan je helpen de nodige stappen te ondernemen om eventuele problemen aan te pakken voordat ze ernstiger worden.
 4. Het kan je helpen realistische doelen te stellen. Als je je BMI kent, kun je realistische doelen voor jezelf stellen en je vooruitgang bijhouden terwijl je daar naartoe werkt.
 5. Het kan je helpen het meeste uit je trainingen te halen. Door je BMI bij te houden, kun je bepalen welk soort training voor je het meest effectief is en je trainingen daarop afstemmen.

Hoe bereken je je BMI?

Je BMI berekenen is eenvoudig en kan met een online BMI-calculator of met een eenvoudige formule. Om je BMI met de formule te berekenen, moet je je gewicht in kilogrammen en je lengte in meters weten.

De formule luidt: BMI = Gewicht (in kg) / Lengte2 (in meter2).

Als je gewicht bijvoorbeeld 80 kg is en je lengte 1,8 m, dan is je BMI 80/(1,8×1,8) = 24,7.

Hoe BMI te interpreteren

Het interpreteren van je BMI is relatief eenvoudig. Een gezonde BMI ligt meestal tussen 18,5 en 24,9. Is je BMI lager dan 18,5, dan heb je ondergewicht. Als je BMI tussen 25 en 29,9 ligt, heb je overgewicht. En als je BMI 30 of hoger is, betekent dit dat je zwaarlijvig bent.

Het is belangrijk op te merken dat de BMI geen perfecte maatstaf is voor lichaamsvet en niet mag worden gebruikt als enige indicator van gezondheid. Andere factoren zoals spiermassa, fitheid en algemene gezondheid moeten ook in aanmerking worden genomen bij de beoordeling van je gezondheid.

BMI in verschillende landen

De BMI is niet in alle landen hetzelfde en kan per bevolking verschillen. Over het algemeen wordt een BMI van 18,5-24,9 in de meeste landen als gezond beschouwd, maar dit kan per bevolking verschillen. In Aziatische landen bijvoorbeeld wordt een BMI van 18,5-22,9 als gezond beschouwd, terwijl in de VS een BMI van 18,5-24,9 als gezond wordt beschouwd.

Het is belangrijk in gedachten te houden dat de BMI slechts één maatstaf voor gezondheid is en niet als enige indicator voor de algemene gezondheid moet worden genomen.

Strategieën voor gezond gewichtsverlies

Als je BMI boven het gezonde bereik ligt, is het belangrijk stappen te ondernemen om het te verlagen. De beste manier om dit te doen is om gezonde levensstijlveranderingen door te voeren die je helpen een gezond gewicht te bereiken. Hier zijn enkele strategieën voor gezond gewichtsverlies:

 1. Eet een evenwichtig dieet. Het eten van een evenwichtig dieet dat rijk is aan fruit, groenten en magere eiwitten kan je helpen gewicht te verliezen en het eraf te houden.
 2. Verhoog je fysieke activiteit. Meer lichaamsbeweging kan je helpen meer calorieën te verbranden en gewicht te verliezen. Streef naar minstens 30 minuten lichaamsbeweging per dag, vijf dagen per week.
 3. Verminder je suiker en bewerkte voedingsmiddelen. Het eten van te veel suiker en bewerkt voedsel kan leiden tot gewichtstoename, dus het verminderen van je inname hiervan kan je helpen gewicht te verliezen.
 4. Drink veel water. Veel water drinken kan je helpen gehydrateerd te blijven en je eetlust te verminderen.
 5. Sla geen maaltijden over. Het overslaan van maaltijden kan leiden tot overeten en gewichtstoename, dus het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je een evenwichtig dieet eet.

De beste oefening om een gezond BMI te behouden

De beste lichaamsbeweging om een gezond BMI te behouden is elke vorm van lichaamsbeweging die je hartslag omhoog brengt en je helpt calorieën te verbranden. Dit kunnen activiteiten zijn als wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen en krachttraining. Het is belangrijk een trainingsroutine te vinden die voor je werkt en je daaraan te houden.

Het is ook belangrijk dat je niet vergeet om tijdens het sporten te drinken en te rusten wanneer dat nodig is. Regelmatig pauzeren en je lichaam de rust geven die het nodig heeft, kan je helpen gemotiveerd te blijven en je trainingen effectief te houden.

Dieettips om een gezond BMI te behouden

Een gezond, evenwichtig dieet is de beste manier om een gezond BMI te behouden. Hier zijn enkele tips voor het handhaven van een gezond dieet:

 1. Eet veel fruit en groenten. Groenten en fruit zitten vol vitaminen, mineralen en vezels, en zijn essentieel voor een gezonde voeding. Streef naar minstens vijf porties fruit en groenten per dag.
 2. Kies voor magere eiwitten. Het eten van magere eiwitten zoals vis, kip en peulvruchten kan je helpen om je langer vol te voelen en je lichaam te voorzien van essentiële voedingsstoffen.
 3. Beperk je suikerinname. Het eten van te veel suiker kan leiden tot gewichtstoename, dus het is belangrijk om je inname van snoep en bewerkte voedingsmiddelen te beperken.
 4. Eet gezonde vetten. Gezonde vetten zoals avocado’s, noten en olijfolie kunnen je helpen om je langer vol te voelen en voorzien je lichaam van essentiële voedingsstoffen.
 5. Drink voldoende water. Gehydrateerd blijven is belangrijk om een gezond gewicht te behouden en uitdroging te voorkomen.

Omgaan met stress om een gezond BMI te behouden

Stress kan een negatieve invloed hebben op je gezondheid en kan leiden tot gewichtstoename. Het is belangrijk om manieren te vinden om je stress te beheersen om een gezond BMI te behouden. Hier volgen enkele tips om met stress om te gaan:

 1. Beweeg regelmatig. Lichaamsbeweging is een geweldige manier om stress te verminderen en je stemming te verbeteren. Streef naar minstens 30 minuten beweging per dag, vijf dagen per week.
 2. Slaap voldoende. Voldoende slaap is essentieel voor het beheersen van stress en het behouden van een gezonde BMI. Streef naar minstens 7-8 uur slaap per nacht.
 3. Beoefen ontspanningstechnieken. Ontspanningstechnieken zoals yoga, meditatie en diepe ademhaling kunnen je helpen te ontspannen en je stressniveau te verlagen.
 4. Breng tijd door met vrienden en familie. Tijd doorbrengen met de mensen van wie je houdt kan je helpen je verbonden te voelen en stress te verminderen.
 5. Maak tijd voor jezelf. Tijd voor jezelf maken is belangrijk voor het beheersen van stress en het behouden van een gezonde BMI. Probeer elke dag tijd voor jezelf te maken en iets te doen waar je van geniet, zoals lezen of naar muziek luisteren.

Het berekenen van je BMI is een belangrijk instrument om je algemene gezondheid te volgen en kan je helpen om eventuele gezondheidsproblemen op te sporen. Het is ook een goede manier om gemotiveerd te blijven en op koers te blijven met je gezondheids- en fitnessdoelen. Door de tips in deze blogpost op te volgen, ben je goed op weg naar een gezonde BMI en een gezonde levensstijl.

BMI staat voor Body Mass Index. Aan de hand van een BMI berekening kun je nagaan of je te kampen heeft met onder- of overgewicht. BMI berekenen? De berekening duurt enkele seconden. De bmi berekening is de index die de verhouding tussen gewicht en lengte meet. BMI berekenen geeft een goede indicatie over of je juist teveel of te weinig gewicht heeft.

Check hey ideale gewicht met de Body Mass Index

Hoewel de BMI berekening een goede indicator is verschilt het per persoon. Zoals je begrijpt is elk lichaam anders en zijn belangrijke factoren als de verhouding van bot, spier en vetweefsel niet meegenomen in de calculatie. De BMI berekenen is alleen geschikt voor volwassenen. Uiteraard dien je voor een goed beeld je huisarts te raadplegen. Op deze manier kun je berekenen of je last hebt van overgewicht.

BMI = lichaamsgewicht in kg gedeelde door lengte in meters keer lengte in meters. Als je bijvoorbeeld 1,70 meter groot bent en 65 kg weegt, dan ziet de som er als volgt uit: 65 : (1,7 x 1,7) = 22,5

BMI waarden

onder 19 = te laag gewicht
19 tot 25 = normaal gewicht
25 tot 30 = licht overgewicht
boven de 31 = sterk overgewicht

Uitleg bmi berekenen

Met de BMI wijzer kun je nagaan of je ondergewicht of overgewicht hebt. Sleep de blauwe pijltjes naar je lichaamslengte en gewicht om zo je BMI te berekenen.

BMI waarde

Te mager dan heb je een bmi score van minder dan 20.
Normaal en gezond gewicht heb je een bmi score tussen de 20 tot 25.
Bij overgewicht heb je een bmi score tussen de 25 tot 30.
Ernstig en ongezond overgewicht heb je een bmi score van 30 of hoger.

Overgewicht en Ondergewicht

Niet alleen overgewicht is ongezond maar ook ondergewicht kan zeer ongezond zijn. Snel afvallen aan de hand van de BMI berekening krijgt je een goede indicatie of je te kampen heeft met over- of juist ondergewicht. Het is belangrijk dat je in beide gevallen actie onderneemt. Men zegt wel eens: “je bent wat je eet” maar vat dit niet letterlijk op. Sommige mensen kunnen eten wat ze willen en komen bijna niet aan. Dit kan komen door een snelle stofwisseling, spijsvertering, stress, sport enzovoorts. Hebt je te maken met overgewicht of ondergewicht? Ga in beide situaties naar de dokter voor goed advies.

Plaats een reactie