Vitaminen en Mineralen

Het menselijke organisme kan de meeste vitaminen niet zelf aanmaken en beschikt slechts voor enkele vitaminen en mineralen over een voorraad. Daarom is het organisme aangewezen op de regelmatige toevoer van voldoende hoeveelheden van deze stoffen. De resultaten van een voedselconsumptiepeiling wijzen uit dat een groot deel van de bevolking te weinig inneemt van bepaalde vitaminen en mineralen. De inname van kalk of calcium bijvoorbeeld is ronduit slecht en ruim ontoereikend voor alle bevolkingsgroepen. Deze toestand is hetzelfde in alle westerse industrielanden.
Veel mensen zouden niet alleen een gezonde voedingswijze moeten aannemen, maar ook voedingssupplementen moeten slikken. Degelijke multivitaminepreparaten kunnen niet overgedoseerd worden wanneer ze volgens de aanwijzingen worden ingenomen. Gedurende een streng dieet is het gebruik van multivitamine mineralen preparaten aangewezen om gebreken en een ontoereikende stofwisselingsactiviteit te voorkomen. Een arts, diëtist of apotheker kan u hieromtrent zeker de juiste informatie geven.

Vitaminen en mineralen leveren brandstof

Door vitaminen wordt de stofwisseling op gang gebracht. Vooral fruit en groenten bevatten de 13 belangrijkste vitaminen. Vitamine C, E en bètacaroteen gelden als celbeschermers omdat ze vrije radicalen afweren (moleculen die de cellen kunnen beschadigen). Voor de lijn speelt, behalve de mineralen magnesium, jodium, chroom en selenium, vitamine C de hoofdrol, aangezien die de vetverbranding stimuleren en op gang brengt. Zwarte bessen, kiwi, papaje, citrusvruchten en paprika bijvoorbeeld bevatten veel vitamine C.

Tegenwoordig hoor je veel over ‘vitaminen en mineralen’ in de media, vooral over hoe belangrijk ze zijn voor onze gezondheid en over ons welzijn. Vitaminen en mineralen worden vaak ‘microvoedingsstoffen’ genoemd omdat ons lichaam ze maar in kleine hoeveelheden nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Wetenschappers heb ben ongeveer vijftien vitaminen geïdentificeerd en nog eens vijftien mineralen die essentieel zijn. Tot de vele functies behoren het omzetten van koolhydraten en vet in energie, het regelen van de stofwisseling, het absorberen van mineralen en het gezond houden van de hersenen, het zenuwstelsel, de huid, botten en tanden. De meeste vitaminen moeten we uit ons voedsel halen omdat ons lichaam ze niet kan maken. Er zijn twee soorten vitaminen: de in vet oplosbare, zoals vitamine A, D, E en K, en de in water oplosbare, zoals alle B-vitaminen en vitamine C. Het teveel aan in vet oplosbare vitaminen wordt in ons vet opgeslagen en kan onze gezondheid schaden. Vitaminen die in water oplosbaar zijn, kunnen daarentegen niet door het lichaam worden opgeslagen (behalve vitamine B12) en worden via de urine uitgescheiden, dus moeten we zorgen voor een regelmatige inname van deze vitaminen.

Hiervoor bestaat een voedingsstoffenwijzer. De meesten van ons herinneren zich nog wel uit hun schooltijd dat mineralen chemische elementen zijn. Deze kunnen in twee categorieën worden onderverdeeld: macromineralen als kalium, calcium en magnesium, waar we tamelijk veel van nodig hebben; en micromineralen of sporenelementen, zoals ijzer en zink, waar we weinig van nodig hebben. Ook de mineralen halen we voornamelijk uit ons voedsel, vooral uit planten. Sommige mineralen, zoals calcium, zitten echter in dierlijke producten, bijvoorbeeld melk. Een groep vitaminen en mineralen die de laatste tijd zeer in de aandacht staat, bestaat uit de zogenaamde antioxidanten: vitamine A (zoals bètacaroteen), C en E, en mineralen selenium, ijzer, zink, koper en mangaan. Antioxidanten zitten vooral in verse groenten en fruit, en aangenomen wordt dat ze het lichaam beschermen tegen de schadelijke aanvallen van vrije radicalen – onstabiele moleculen die het lichaam van nature produceert tijdens processen waarbij zuurstof betrokken is, zoals de ademhaling en de energieproductie. We nemen ook vrije radicalen op uit de wereld om ons heen. De vrije radicalen die we in ons lichaam produceren, zijn goed voor ons omdat ze onderdeel zijn van ons immuunsysteem en vreemde indringers aanvallen, maar de extra vrije radicalen die we uit onze omgeving absorberen, kunnen ons lichaam te zwaar belasten en hartkwalen, kanker en vroegtijdige veroudering veroorzaken. Vrije radicalen die schadelijk kunnen zijn, krijgen we binnen door het inademen van sigarettenrook en uitlaatgassen; door blootstelling aan straling; door het eten van gebakken, gebarbecued en bewerkt voedsel, door overconsumptie van alcohol; en uit medicijnen als antibiotica en steroïden. U kunt zich beschermen tegen schadelijke vrije radicalen, door voedsel te nuttigen dat rijk is aan antioxidanten en door een dagelijks supplement antioxidanten. Recent onderzoek aan de universiteit van Californië heeft uitgewezen dat een combinatie van drie andere supplementen, alfa-vetzuren, L-carnitine en co-enzym Q10, samen een krachtige antioxidant vormen, die het lichaam een energiestoot geeft en het verouderingsproces succesvol omkeert. Ten slotte is het belangrijk dat uw voeding fytovoedingsstoffen bevat, zoals flavonoiden, caretonoïden en fyto-oestrogenen. Deze samengestelde stoffen zijn goed voor de gezondheid en komen alleen voor in plantaardig voedsel. Onderzoek heeft uitgewezen dat een hoge inname van fytovoedingsstoffen degeneratieve ziekten helpt bestrijden en de gezondheid op de lange termijn bevordert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *