Afvallen met diabetes

Afvallen met diabetes. Afvallen is het eerste vereiste, zo zeggen de specialisten. Tachtig procent van alle diabetici van type 2 zijn te zwaar. Ze lijden meestal een zittend leven en eten te veel. Zwaarlijvigheid kan de insulinereceptoren vernietigen, zodat de suiker niet in de cellen terechtkomt en in het bloed blijft circuleren. Als u te zwaar bent, kunnen een dieet en lichaamsbeweging u helpen af te vallen en uw bloedsuikerspiegel weer normaal te krijgen. Meer hoeft u niet te doen.

Overdrijf niet bij het afvallen

Het is goed mogelijk dat u elke nieuw trendy dieet hebt gevolgd, zelfs vasten hebt geprobeerd, en toch nog niets bent afgevallen. Er zijn aanwijzingen dat het voor een diabeticus inderdaad moeilijker kan zijn kilootjes kwijt te raken dan voor andere mensen. Daarom adviseert een van onze artsen liever een methode van gewichtsbeheersing. Dit betekent niet altijd dat men moet afvallen, maar wel dat men zijn eetgewoonten verbetert en genoeg lichaamsbeweging neemt. Dat op zich helpt al het suiker- en vetgehalte in het bloed onder controle te krijgen. Laat u uit frustratie nooit verleiden tot een of ander modieus dieet. Als diëten inderdaad zo goed waren, dan zouden er niet telkens nieuwe bedacht hoeven worden. Sommige zijn wat de voedingswaarde betreft zelfs ronduit ongezond, en soms zijn ze zo beperkend dat ze gewoon niet vol te houden zijn. Bovendien helpen ze niet uw eetgewoonten op de lange termijn veranderen.
Voor iemand met diabetes type-2 die geen insuline of orale diabetesmedicijnen gebruikt, is een dagje vasten niet gevaarlijker dan voor elk ander. Als u uw diabetes in de hand houdt met dieet en beweging, zal vasten u geen kwaad doen, maar het zal waarschijnlijk ook niet helpen. Door één dag te vasten raakt u nog geen halve kilo vet kwijt, en het gevaar bestaat dat u de volgende dag veel te veel gaat eten. Sla ook geen maaltijden over, in de hoop wat af te vallen. Die methode mist compleet haar doel. Veel mensen slaan ontbijt en middagmaal over, maar geven zich vervolgens later op de dag over aan een grote smulpartij. Dieetrages, vasten en het overslaan van maaltijden helpen niet en vroeg of laat kunt u er de greep op uw diabetes volledig door verliezen.

Sporten met diabetes

Sport. Het is duidelijk dat regelmatig sporten voor iedereen goed is, niet alleen voor diabetici. Maar diabetici hebben nog meer redenen om armen en benen te laten bewegen en hun hart te laten pompen. Sport vertrekt de hartslag, helpt het bloedsuikergehalte onder controle te houden en bevordert de doorbloeding van de ledematen. Sporten kan de cholesterol- en triglyceridegehalten omlaag halen, terwijl het HDL-gehalte (het ‘goede’ cholesterol dat beschermt tegen hartziekten) toeneemt. Het is een goed middel om uw gewicht in de hand te houden, het vergroot uw uithoudingsvermogen en zorgt voor een gezonde slaap. Bovendien bevordert sporten uw emotionele kracht. Het is bewezen dat regelmatige sportbeoefening een gunstig effect heeft op de gemoedstoestand, vooral in geval van zwaarmoedigheid en depressie. Er bestaan ook aanwijzingen dat sportbeoefening het aantal insulinereceptoren op de buitenste celwand verhoogt, wat betekent dat insuline de glucose kan aanbrengen waar het nodig is, namelijk in de cellen. In feite is sporten voor een diabeticus hetzelfde als een dosis insuline. Repetitieve, ritmische bewegingen waarvoor u uw grote spieren gebruikt – armen en benen – zijn het best voor diabetici. Bijvoorbeeld wandelen, joggen, zwemmen, roeien of fietsen. De deskundigen raden aan regelmatig te sporten, minstens driemaal per week gedurende 20 tot 30 minuten. Uw huisarts kan zelfs willen dat u vijf- tot zevenmaal sport per week.

Sporten is erg belangrijk voor mensen met diabetes. Start eventueel met wandelen. Een fikse wandeling is de beste lichaamsbeweging voor mensen met diabetes. Wandelen is veruit de veiligste, minst belastende en meest afdoende vorm van beweging. Het verbetert de efficiëntie van elk insulinedeeltje dat wordt ingenomen of door het lichaam zelf wordt aangemaakt. Dit betekent dat u meer vermogen haalt uit elke gram voedsel die u eet dan het geval zou zijn zonder beweging. Bovendien zult u zich er veel beter door gaan voelen, en u hebt er niets voor nodig. Als u elke dag zo’n 1,5 km wandelt, verbrandt u daarbij zo’n 100 calorieën per keer – en zou u in een jaar meer dan 5 kilo afvallen. Overleg met uw specialist of joggen/trimmer een mogelijkheid is. Dit versnelt het proces van afvallen waardoor u sneller meer calorieën verbrandt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *