Voedingscentrum

Het voedingscentrum is er voor bedoeld om u op weg te helpen met gezonder, duurzamer en veiliger eten. Zij zetten dan ook betrouwbare informatie op hun site over voeding.
Het voedingscentrum geeft al sinds 1941 (toen nog Voorlichtingsbureau van den Voedingsraad) voorlichtingen over goed en gezond eten. Er is sinds die tijd erg veel veranderd. Zo kunt u op veel plekken de hele dag door eten en drinken kopen. Daarom is het juist nu in deze tijd erg belangrijk om voorlichting te geven over wat goed en gezond eten is.
Schijf van 5
Het voedingscentrum krijgt hiervoor een subsidie van 100% van de overheid. Zij nemen dan ook geen geld aan van bedrijven en particulieren. Hierdoor kunnen zij praktische informatie geven zonder een commercieel belang te hebben. Vanuit de overheid heeft het voedingscentrum een opdracht meegekregen: Help consumenten bij het maken van gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuzes. Dit doen zij dus door middel van voorlichtingen die direct worden gericht op consumenten. Deze voorlichtingen woorden gegeven door professionals. Zij werken bijvoorbeeld in de zorg en welzijn sector.
Er werken ongeveer 75 mensen bij het voedingscentrum. Denk hierbij aan wetenschappers met kennis van voeding, communicatieprofessionals, diëtisten en mensen met het nodige verstand van administratie en ICT.

De schijf van vijf

Er word vaak gesprokken over de schijf van vijf. Ook bij het voedingscentrum. Zij hebben de schijf gemaakt en word gebruikt bij voorlichtingen. Maar wat is de schijf van vijf nou precies? Natuurlijk is gezond eten de kern van de schijf van vijf. Zoals vers fruit, verse groenten, bonen en volkoren graanproducten. Frisdrank zoals Cola en Fanta of zoetdranken zoals Dubbelfris en dergelijke dient zeer matig genuttigd te worden. Snoepen en Snacks eten mag rustig eens per week maar zeker niet elke dag.

De schijf van vijf is een visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. De schijf van vijf word sinds 1953 in Nederland gebruikt bij de voorlichtingen over goede en gezonde voeding. De schijf van vijf bestaat uit vijf groepen met daarin voedingsmiddelen. Het is de bedoeling dat u elke dag voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt uit elke schijf. De vijf schijven bestaan uit:

De schijf van vijf is een visuele voorstelling van de richtlijnen voor een gezond eetpatroon. De schijf van vijf word sinds 1953 in Nederland gebruikt bij de voorlichtingen over goede en gezonde voeding. De schijf van vijf bestaat uit vijf groepen met daarin voedingsmiddelen. Het is de bedoeling dat u elke dag voldoende voedingsmiddelen binnen krijgt uit elke schijf. De vijf schijven bestaan uit:

  • Groente en fruit
  • Brood, graanproducten en aardappelen
  • Dranken
  • Smeer- en bereidingsvetten
  • Zuivel, noten, vis, peulvruchten, vlees en ei

Initiatieven van het voedingscentrum
Het voedingscentrum geeft informatie aan consumenten en professionals over gezonde, duurzame en veilige voeding. Dit is zeker niet het enige wat het voedingscentrum doet. Zo hebben zij een paar initiatieven opgebouwd.
Het is erg belangrijk dat iedereen in Nederland gezond, duurzaam en veilig eet. Dit is nu belangrijk maar ook zeker in de toekomst. Gezond eten leidt tot gezondere mensen en dus lagere ziektekosten. Ook is gezond eten duurzamer. De CO2-uitstoot gaat hierdoor omlaag. Het voedingscentrum deed in 2020 een oproep aan de politieke partijen om gezonde, duurzame en veilige voeding op te nemen in de partijprogramma’s rondom de verkiezingen van 2021.

Gezond eten en voldoende beweging is belangrijk voor uw gezondheid. Maar wat is nou precies gezonde voeding? Speciaal voor buurtsportcoaches en combinatiefunctionarissen verzameld het voedingscentrum duidelijke informatie en stelt leuke spellen samen. Ook heeft het voedingscentrum de European Public Health Nutrition Alliance opgericht. Zo kunnen de krachten binnen Europa worden gebundeld om van Europa een gezondere leefomgeving te maken.

Het is erg belangrijk dat gezonde gewoontes worden aangeleerd. Het voedingscentrum bied handvatten voor een effectief gemeentelijk beleid. Hierdoor word het makkelijker voor ouders en professionals om deze gezonde gewoontes aan te leren en om de omgeving gezonder te maken. Ook vraagt het voedingscentrum elk jaar aandacht voor gezond eten bij de Kamerleden en hun medewerkers. Dit word gedaan door middel van een gezonde lunch bij de start van het parlementaire jaar.
Veel gestelde vragen van mensen worden beantwoord tijdens een wetenschappelijk congres. Denk hier bij aan vragen zoals hoe gezond, duurzaam en veilig eten wij in Nederland? Welke rol speelt onze omgeving hierbij? En wat betekent dat voor onze gezondheid? Hou daarom ook uw BMI in de gaten. De bmi berekenen kan eenvoudig en snel online.

Zwanger en kind
Het is natuurlijk erg belangrijk dat wanneer u zwanger bent u goed en gezond eet. Het voedingscentrum heeft hier een hele pagina over om u op weg te helpen omtrent gezond eten tijdens de zwangerschap. Zo staan er leuke tips en recepten op. Na de zwangerschap houd dit natuurlijk niet op! Het is belangrijk dat uw kind ook gezond blijft eten. Het voedingscentrum heeft verschillende koppelingen naar tips en recepten voor verschillende leeftijden. Denk hier bij aan wanneer u nog borstvoeding geeft, uw kind een peuter is of wanneer uw kind al een puber is!

Al met al is het zeker de moeite waard om eens een kijkje te nemen op de site van het voedingscentrum.