Intermittent fasting

Bij intermittent fasting (IF) ook wel onderbroken vasten genoemd is het niet belangrijk wat er wordt gegeten maar wanneer en hoelang er wordt gegeten. U eet hier tussen bepaalde tijden (het eetvenster). De overige tijd wordt gebruikt voor vasten. U mag dan nog wel thee, koffie en water drinken. Intermittent fasting is een zeer geschikte methode als u wilt afvallen!

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting. De populairste vorm van intermittent fasting is de time restricted fasting methode. Hier valt onder het 16:8 schema, ook wel het 16:8 dieet genoemd. Dit wil zeggen dat u 8 uur op een dag hebt om te eten en de overige 16 uur vast. Het slapen valt ook onder het vasten. Het prettige aan dit schema is dat dit makkelijk toe te passen is in uw dagelijks leven. Zo kunt u er voor kiezen dat u om 9:00 uur begint tot 17:00 uur.

Het kan natuurlijk zijn dat u het niet redt om voor 17:00 uur uw avondmaal te hebben gegeten in verband met bijvoorbeeld werk. U kunt er dan ook voor kiezen dat u pas begint om 12:00 uur en stopt om 20:00 uur. Ook kunt er voor kiezen om pas om 16:00 uur te beginnen. Zo ziet u dat er dus genoeg mogelijkheden zijn om dit toe te passen in uw dagelijkse leven. Het kan zijn dat u in de eerste week wat last zult hebben van een hongerig gevoel. Uw lichaam heeft namelijk wat tijd nodig om aan het gewenste eetvenster te wennen.

Uiteindelijk zal het lichaam gewend zijn aan uw eetvenster en zult u geen last meer hebben van een hongerige gevoel. Het is wel erg belangrijk dat u gedisciplineerd blijft buiten uw eetvenster en niet toch nog even een kleine snack neemt als u een hongerig gevoel krijgt.

Verschillende vormen

Er zijn verschillende vormen van intermittent fasting. Zo heeft u het periodiek vasten. Dit word ook wel de 5:2 methode genoemd. Dit wil zeggen dat u twee dagen in de week vast en de overige vijf dagen ‘normaal’ eet.
Alternate day fasting is een vorm die zeer geschikt is om mee te beginnen. Hierbij eet u de ene dag ‘normaal’ en de andere dag vast u. Door dit steeds om en om te doen geeft u uw lichaam de kans om aan het vasten te wennen.
En dan hebben we natuurlijk nog de populairste vorm. Time restricted fasting ook wel 16:8 methode waar u een eetvenster heeft van 8 uur en een vast tijd van 16 uur.

Gezondheidseffecten

Intermittent fasting is niet alleen een manier om van overtollig gewicht af te komen, maar het helpt ook zeker bij uw gezondheid! Zo is intermittent fasting een zeer goede methode voor mensen met darmklachten. Dit komt omdat elke keer dat u eet uw immuunsysteem word ‘aangezet’ om bacteriën en virussen tegen te gaan. U kunt zich wel voorstellen dat dit veel energie vraagt en er minder focus ligt op de spijsvertering. De alvleesklier heeft hier een grote rol in. Deze zorgt namelijk voor het aanmaken van spijsverteringsenzymen en het reguleren van uw bloedsuikers.
Als u vaak eet op een dag heeft de alvleesklier het drukker met het reguleren van uw bloedsuikers dan met het aanmaken van spijsverteringsenzymen. Uw darmen kunnen het eten dan minder goed verwerken en u kunt last krijgen van een opgeblazen buik, obstipatie of diarree.
Wanneer u aan intermittent fasting doet geeft u uw alvleesklier meer tijd om genoeg spijsverteringsenzymen aan te maken. Het gevolg is dat uw spijsvertering een stuk soepeler verloopt en dat uw darmen genoeg rust krijgen om zich te herstellen.