Afvallen na zwangerschap

Afvallen na zwangerschap hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn en kunt u relatief in een “korte periode” gewicht verliezen. Maandenlang bent u gegroeid en gegroeid. Dikker worden hoort natuurlijk gewoon bij het zwanger zijn. Er groeit immers iets prachtig in uw lichaam en u eet dan ook voor twee. Zowel tijdens als na de bevalling verdient uw lichaam extra aandacht. Afvallen na zwangerschap kan op verschillende manieren. Kilo’s kwijtraken na de bevalling doet u voornamelijk door gezond en gevarieerd eten en te bewegen. Dit laatste kunnen wij niet vaak genoeg zeggen. Uiteraard kunt u een dieet volgen maar dit hoeft niet perse direct. Diëten kan natuurlijk wel een steentje bijdragen om snel extra gewicht te verliezen na de zwangerschap maar u kunt ook kiezen voor een weg zonder een (crash)dieet. Wij raden het sowieso af om na de zwangerschap direct te beginnen met een (streng) dieet. Uw lichaam gaat na de bevalling eerst ontzwangeren. Het lichaam heeft natuurlijk best een klap gehad en heeft zwaar en zeer intensief werk moeten verrichten. Tijdens de zwangerschap komt de vrouw gemiddeld zo’n 10 tot 25 kilo aan. Dit varieert per persoon maar 10 kilo is het gemiddelde wat u aankomt tijdens de zwangerschap. Het vruchtwater, de baby en de placenta wegen in totaal gemiddeld zo’n 5 kilo. Het lichaam houdt veel vocht vast tijdens de zwangerschap. Het lichaam heeft gemiddeld zo’n 1 kilo extra bloed aangemaakt en de borsten zijn vaak flink gegroeid. Ga na de bevalling rustig om met uw lichaam en geef het de alle tijd om te herstellen. Men spreekt wel eens van “9 maanden zwanger, 9 maanden ontzwangeren”. De hormonen blijven ook na de zwangerschap door het lijf gieren waardoor emoties de boventoon kunnen nemen. Het is zeker niet de bedoeling dat u een “emotie eter” wordt. Wij willen u graag het advies meegeven om na de zwangerschap niet direct te starten met een dieet.
Ga niet direct sporten na de bevalling. Over het algemeen wordt 6 weken gehanteerd. U mag dus pas na 6 weken beginnen met licht sporten. Echter, vraag altijd eerst advies aan uw huisarts alvorens u gaat beginnen met sporten en/of diëten na zwangerschap.

Ontzwangeren

Zoals gezegd is het niet de bedoeling dat u direct intensief gaat diëten om af te vallen na de zwangerschap. Neem zo’n 5 tot 7 weken de tijd om te ontzwangeren. Ontzwangeren bestaat voornamelijk uit gezond eten en lichte lichamelijke inspanningen verrichten. Al gauw zult u merken wanneer u dit advies opvolgt dat u al enkele kilo’s begint kwijt te raken. Geef uw lichaam de tijd op te herstellen. Houdt de gezonde levensstijl vast. Snoep, snacks en andere vettige voedingsmiddelen zoveel mogelijk vermijden. Na de bevalling duurt het maar liefst een half jaar voordat uw lichaam weer helemaal de oude is. Het is belangrijk dat u zolang (maar natuurlijk ook daarna) gezond en gevarieerd eet en blijft bewegen. Uiteraard is gezond en gevarieerd eten ook een must als u borstvoeding geeft. Uw kindje wilt u uiteindelijk het beste van het beste geven. Het is daarom af te raden om een (crash)dieet te volgen binnen de periode van 6 maanden. Wanneer u toch kiest voor een dieet zult u zich snel moedeloos en futloos voelen want uw lichaam heeft door het ontzwangeren extra veel aandacht en energie nodig en dat terwijl u het ‘uiterste’ vergt van uw lichaam. Geniet liever volop van uw kindje en afvallen komt uiteindelijk wel. Het gaat min of meer vanzelf wanneer u gezond eet en drinkt.
Geeft u borstvoeding? Neem dan zo’n 500 kilocalorieën extra per dag. Uiteraard wilt u denken aan de lijn maar lijnen komt wel nadat uw lichaam is herstelt. Zoals gezegd bent u al bezig met lijnen wanneer u gezond en gevarieerd eet en daarbij ook beweegt en oefeningen doet.
Als u borstvoeding geeft kunt u beter niet teveel thee, koffie en frisdranken nuttigen. De cafeïne zorgt ervoor dat uw kindje onrustig raakt. Vermijd ook sterke kruiden. Roken en alcohol laten staan en dus ook niet gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *