Oerdieet

Het oerdieet ook wel Paleodieet genoemd is gebaseerd op wat de eerste mensen (jagers en verzamelaars) aten. Namelijk vis, planten, knollen, noten, wild en kruiden. Volgens aanhangers van het oerdieet past de voeding van nu niet bij onze genen. Dit zou kunnen leiden tot gezondheidsproblemen. Er word van uitgegaan dat onze genen zijn ingesteld op deze oer voeding. We hebben immers duizenden jaren zo geleefd. Aanhangers van dit dieet geloven dat ons lichaam nog niet is aangepast aan het ‘moderne’ voedsel. Hoewel dit niet wetenschappelijk is bewezen geloven aanhangers van het oerdieet dat welvaartsziekten zoals diabetes type 2, kanker en hart- en vaatziekten te wijten zijn aan het ‘moderne’ voedsel.

Wat niet te eten

Als u gewicht wilt verliezen met het oerdieet vermijd dan graan zoveel mogelijk. U kunt het beste producten zoals pasta, pizza, brood en veel klant-en-klare maaltijden laten staan.

Ondanks dat er in graan ook goede voedingsstoffen zitten zoals vezels, eiwitten, mineralen en vitamines is graan niet geschikt om af te vallen. Dit heeft te maken met hoe graan zich voortplant. Als u bijvoorbeeld kijkt naar blauwe bessen, deze zijn gemaakt om geconsumeerd te worden door dier en mens. Blauwe bessen planten zich voort door de zaadjes die in de uitwerpselen zitten van mens en dier. Zo kan de plant overleven en kan ook mens en dier hier van profiteren. Blauwe bessen zijn er dus voor gemaakt om geconsumeerd te worden. Neem nou graan, zij verspreiden hun zaadjes door de wind. Ze willen zich beschermen tegen de mensen. Dit doen ze door bepaalde stoffen aan te maken die schade kunnen toe brengen aan ons lichaam. Lectine bijvoorbeeld. Dit afweermechanisme is dus bedoelt om te voorkomen dat mens en dier graan eet.
Oerdieet
Zuivel wordt eveneens afgeraden in het oerdieet. De reden hiervoor is dat er van uit word gegaan dat de oermens geen wilde koeien kon vangen om te melken waardoor zij dus geen zuivelproducten consumeerden. Daarom word zuivel afgeraden. Toch is het niet zeker of de oermens daadwerkelijk niet in staat was om wilde koeien te melken. We kunnen het ze immers niet navragen! Mocht u toch zuivelproducten willen blijven consumeren ga dan voor de biologische variant. Het allerbeste is om melk te vervangen door ongezoete amandelmelk. Verder word ook aangeraden dat u geen tussendoortjes meer eet en dat u het houdt bij de drie hoofdmaaltijden. Zo werden er immers ook geen tussendoortjes gegeten door de oermens.

Veel gestelde vragen over het oerdieet

Veel mensen vragen zich af of zij niet verstopt raken als zij moeten stoppen met graan eten. Het kan inderdaad zo zijn dat in het begin uw ontlastingspatroon wat ontregelt raakt. Dit komt omdat uw lichaam even tijd nodig heeft om te wennen aan het oerdieet. Gelukkig zitten er in veel soorten fruit en groenten veel vezels. Ook helpen de vetten die zijn toegestaan in het dieet mee met een soepele stoelgang. Al met al is de kans dus klein dat u verstopt raakt.

Ook vragen veel mensen zich af hoe het zit met bewegen binnen het oerdieet. Er word zeker aangeraden om te bewegen. De oermens moest immers ook lopen voor zijn eten! Denk hier bij aan een stevige wandeling of een actieve dagbesteding. Als u altijd sport in de sportschool word er aangeraden om voor korte, intensieve trainingen te gaan in plaats van duursporten. Het is ook erg belangrijk om genoeg rust te nemen.
Verandering

Het kan zijn dat u zich de eerste week wat ontregeld voelt. Dit komt omdat het oerdieet een grote verandering voor uw lichaam is. Uw lichaam moet hier even aan wennen. Het kan zijn dat u vermoeidheid of lichte duizeligheid ervaart. Dit is een teken dat uw lichaam aan het overschakelen is. Uw lichaam verbrand nu vet uit voeding in plaats van koolhydraten. Als uw lichaam gewend is aan het oerdieet kunt u zeker verwachten dat u zich beter gaat voelen. U zult u energieker en gezonder voelen!

U kunt er voor kiezen om 100% voor het oerdieet te gaan. Omdat dit wel een grote verandering voor uw lichaam is, kunt ook de 80/20 regel toepassen om uw lichaam langzaam te laten wennen. Dit wil zeggen dat u 80% van de tijd het dieet aanhoud en 20% afwijkt van het dieet.