Voedingsstoffenwijzer

Voedingsstoffenwijzer vertelt welke voedingsstoffen in bepaalde producten zitten.


Omega 3A en Omega 6S
Koudgeperste oliën, noten, vette vis (alleen Omega-3A) (bijvoorbeeld haring, kipper, makreel, zalm, sardines, tonijn), zaden (lijnzaad, zonnebloempitten, pompoenpitten, sesamzaad).
Uitwerking
Verantwoordelijk voor de energieproductie. Voert overtollig water en lichaamsvet af. Helpt bepaalde kankersoorten voorkomen. Verlicht artritis en kan helpen tegen depressies. De vetzuren in visolie beschermen hart en bloedvaten, verdunnen het bloed en voorkomen het dichtslibben van aders.


Complexe koolhydraten
Fruit, aardappelen, peulvruchten, groenten, hele granen (bijvoorbeeld zilvervliesrijst), volkorenbrood, volkorengraanproducten, volkorenpasta.
Uitwerking
Verhogen de aanmaak van serotonine door de hersenen, de chemische stof die aangename gevoelens geeft, zoals kalmte en positieve energie. (Als het serotoninenniveau zakt, verslechtert onze stemming en neemt het energieniveau af.) Geven suiker geleidelijk af en zorgen zo voor een evenwichtig bloedsuikergehalte.


Vezels
Bananen, bonen, gedroogde vruchten, havervlokken, uien, erwten, quorn, suikermaïs, volkorenbrood.
Uitwerking
Zorgen voor een gezonde darmwerking – helpen darmkanker en darmklachten voorkomen.


Eiwit
Amandelen, kip, eieren, vis, melk, havervlokken, quorn, sojabonen, yoghurt.
Uitwerking
Vormen de bouwstenen van het lichaam. Essentieel voor het vernieuwen, onderhouden en herstellen van cellen; enzymproductie; groei en ontwikkeling bij kinderen.


Vitamine A en Bètacaroteen
Donkergroene bladgroenten, gedroogde vruchten, eieren, sinaasappels, groeten en fruit met geel en rood vruchtenvlees, zoals mango’s en tomaten.
Uitwerking
Antioxidant. Wordt opgeslagen in de vetweefsels van het lichaam en de lever. Ondersteunt het immuunsysteem. Essentieel voor het vernieuwen van huidcellen, haar en nagels, bevordert het gezichtsvermogen.


Vitamine C
Abrikozen, zwarte bessen, broccoli, spruitjes, kool, kersen, citrusvruchten, druiven, guaves, boerenkool, kiwi’s, mango’s, uien, papaja’s, peterselie, paprika’s, aardbeien, suikermaïs, tomaten, waterkers.
Uitwerking
Antioxidant. Kan niet in het lichaam worden opgeslagen, daarom moet u elke dag uw voorraad aanvullen door voedsel met veel vitamine C te ten. Essentieel voor een krachtig immuunsysteem. Zorgt voor gezonde bindweefsels, botten en tanden. Helpt bij het absorberen van ijzer. Helpt wonden genezen.


Vitamine E
Amandelen, asperges, koudgeperste oliën, donkergroene groenten, eieren, kikkererwten-puree (hummus), noten, havervlokken, pinda’s, zaden (vooral zonnebloempitten), sojaproducten, tomaten, hele granen.
Uitwerking
Antioxidant. Stimuleert en regenereert het immuunsysteem. Zorgt voor een gezonde huid en vertraagt het verouderingsproces. Beschermt tegen hartkwalen en kanker. Verhoogt de activiteit van het zaad bij mannen. Verdunt het bloed en beschermt de aders.


Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B12
Vitamine B1: Pinda’s, quorn, zonnebloempitten, volkorenpasta.
Vitamine B2: Amandelen, kaas (waaronder cheddar en geitenkaas), kip, champignons.
Vitamine B3: Kip, Kipfilet, eieren, vis, zonnebloempitten.
Vitamine B5: Worteltjes, eieren, pinda’s, erwten, sojabonen, zonnebloempitten, hele granen.
Vitamine B6: Avocado’s, bananen, worteltjes, kipfilet, rijst, zalm, sojabonen, zonnebloempitten, tonijn, walnoten.
Vitamine B12: Cheddar, schelpdieren, eieren, vis.
Uitwerking
Essentieel voor een gezond zenuwstelsel en het endocriene systeem, voor het herstel en vernieuwen van weefsel en voor de energieproductie en de spijsvertering. Oplosbaar in water.


Vitamine D
Eieren, heilbot, haring, zalm, sardines, forel, tonijn.
Uitwerking
Geeft verlichting bij vermoeide zenuwen en vermindert spanning. Essentieel voor de opname van calcium en fosfor door het lichaam.


CO-ENZYM Q10
Broccoli, noten, vette vis (vooral makreel of sardines), spinazie, volkorenproducten.
Uitwerking
Zorgt voor een betere energieproductie. Werkt als antioxidant en beschermt het lichaam tegen ziekten en gebreken, zoals hartstilstand, kanker, onvruchtbaarheid en spierdystrofie. Zorgt op een natuurlijke manier voor betere sportprestaties.


Calcium
Bonen, brood, kaas, gedroogde vruchten, groene bladgroenten, melk, noten (vooral amandelen), havervlokken, peterselie, maanzaad, garnalen, sardines (ook de graten), sesamzaaf, tofu, yoghurt.
Uitwerking
Essentieel voor sterke botten en tanden. Beschermt tegen osteoporose. Speelt een belangrijke rol bij de werking van spieren en zenuwen en het stollen van het bloed. Werkt in combinatie met magnesium.


Chroom
Kaas, eieren, zeevruchten, hele gragen.
Uitwerking
Zorgt voor een evenwichtig bloedsuikergehalte.


Koper
Bonen, krab, groene bladgroenten, hazelnoten, linzen, olijven, erwten, hele granen.
Uitwerking
Antioxidant. Wordt in het bloed, de botten en lever opgeslagen, waardoor er maar kleine hoeveelheden nodig zijn.


Jodium
Eieren, vis, melk, zeevruchten, zonnebloempitten.
Uitwerking
Essentieel voor het gezond functioneren van de schildklier.


IJZER
Zilvervliesrijst, cashewnoten, kip, gedroogde vruchten en kruiden, gember, havervlokken, uien, peterselie, sesamzaad, sojabonen.
Uitwerking
Verhoogt de weerstand tegen infecties en helpt wonden genezen. Speelt een essentiële rol bij het transport van zuurstof naar verschillende lichaamsdelen door de rode bloedlichaampjes. Heeft vitamine C nodig om opgenomen te kunnen worden.


Kalium
Bananen, gedroogde vruchten, knoflook, noten, (vooral paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pijnboomputten, walnoten), uien, aardappelen, garnalen, peulvruchten, tomaten.
Uitwerking
Neutraliseert de effecten van voeding met veel natrium. Werkt in combinatie met natrium bij het reguleren van lichaamsvloeistoffen. Reguleert de hartslag, bloeddruk en het zenuwstelsel.


Lecithine
Eieren, vis, havervlokken, pinda’s, rijst, sojabonen.
Uitwerking
Vermindert hoge bloeddruk en het cholesterolniveau in het bloed. Helpt galstenen oplossen.


Lycopeen
Rode of roze grapefruit, tomaten, watermeloen.
Uitwerking
Geeft bescherming tegen veel soorten kanker en hartkwalen.


Magnesium
Noten (vooral paranoten, cashewnoten, hazelnoten, pijnboomputten, walnoten), havervlokken, peterselie, garnalen, sesamzaad, zonnebloempitten.
Uitwerking
Antioxidant. Metaboliseert calcium en maakt vitamine D aan. Belangrijk voor een gezond hart. Helpt tegen spierkramp.


Mangaan
Avocado, zwarte bessen, hazelnoten, havervlokken, erwten, pecannoten, thee.
Uitwerking
Verbetert de opname van ijzer in het lichaam en helpt bij bloedarmoede.


Selenium
Paranoten, kaas, gedroogde vruchten, eieren, linzen, melk, champignons, pasta, rijst, zaden, schaal- en schelpdieren (ook garnalen), hele granen, yoghurt.
Uitwerking
De voornaamste minerale antioxidant. Werkt in combinatie met vitamine E bij het versterken van het immuunsysteem. Onderzoeken hebben aangetoond dat een dagelijkse dosis van 22 microgram aanzielijke bescherming geeft tegen prostaat-, long- en endeldarmkanker, hartkwalen en vroegtijdige veroudering.


Zink
Zilvervliesrijst, cashewnoten, kip, krab, eieren, vette vis, oesters, parmezaanse kaas, pijnboompitten, garnalen, quorn, zaden (vooral maanzaad, pompoen- en zonnebloempitten), hele gragen, volkorenbrood.
Uitwerking
Antioxidant. Essentieel voor het immuunsysteem. In combinatie met calcium versterkt het de botten en helpt het de botten en helpt het osteoporose voorkomen. Essentieel voor een goed voortplantingssyteem, hoge vruchtbaarheid en de ontwikkeling van de foetus. Houdt de huid gezond.


Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *