Vetgehalte

Vet is met 9 kilocalorieën per gram de meest energiedichte voedingsstof. Het vetgehalte is voor het lichaam vet van groot belang als energieleverancier. Bovendien bouwt het organisme zijn reserves bijna uitsluitend op in de vorm van lichaamsvet. Tegelijkertijd is vet in de voeding drager van de vetoplosbare vitaminen A, D, E en K en van een paar smaak- en geurstoffen. Het menselijke organisme kan weliswaar vetten aanmaken, maar is op de toevoer van essentiële vetzuren aangewezen. Onze voeding bevat voor het merendeel vetten in de vorm van triglyceriden.

Triglyceride bestaat uit glycerol en drie vetzuren. De vetzuren worden onderverdeeld in korte-, midden- en langeketenvetzuren. Bovendien worden vetzuren onderscheiden naar het aantal en de plaats van de dubbele binding. Als er geen sprake is van dubbele binding, spreekt men van verzadigde vetzuren. Enkelvoudig onverzadigde vetzuren vertonen een dubbele binding met meervoudig onverzadigde vetzuren vertonen meerdere dubbele bindingen. Het aantal dubbele bindingen bepaalt de kwaliteit van de vetzuren. Het gaat dus om de kwaliteit van de voedingsvetten. Heel eenvoudig gezegd zijn verzadigde vetzuren schadelijk voor de gezondheid en enkelvoudig en meervoudig onverzadigde vetzuren bevorderlijk voor de gezondheid. De energetische waarde van alle soorten vet is gelijk.

tabel vetgehalte

In een omvangrijke voedingsstudie werd vastgesteld dat het merendeel van de dagelijks opgenomen vetten niet uit margarine, vetten en oliën afkomstig is, maar dat de verborgen vetten in de eerste plaats in vlees en vleeswaren zitten.

Vlees en vleeswaren 34,5 gram
Margarine, oliën en vetten 20,4 gram
Boter 12,2 gram
Melk, melkproducten en kaas 19,5 gram
Vlees 13,2 gram
Brood en gebak 14,1 gram
Eieren 3,1 gram
Zoetwaren 5,8 gram
Groente, fruit, noten 2,5 gram
Vis en viswaren 2,2 gram
Voedingsmiddelen 1,4 gram
Totale vethoeveelheid 128,9 gram

1 gedachte over “Vetgehalte

  1. Zo hey, dat is me nogal wat. Ik vind het een fijn tabel en neem het graag over. Zo kan ik voor mezelf precies in de gaten houden waar het meeste vet in zit. Helemaal geweldig!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *