Geplaatst op Geef een reactie

Zelf de lekkerste Kipsaté maken

Zelf de lekkerste Kipsaté maken? Kipsaté is een gerecht gemaakt van kip en satésaus. Kleine stukjes kip worden op een stokje geprikt en wordt bereidt op een grill of een barbecue. De kip wordt geroosterd en gaart in zijn eigen vet. De stokjes waarop de kip zit worden ook wel spiesjes genoemd. Ze worden op een bord gepresenteerd met patat of rijst en een beetje kroepoek. Over de kip spiesjes hoort natuurlijk een sausje. Dit sausje is satésaus (ook wel de pindasaus genoemd). Deze saus is gemaakt van fijn gemalen pinda’s met kruide en sambal.

Deze saus maakt de kip een wat pittiger en smaakvoller. De meeste restaurants maakt deze saus zelf. Vooral in de Indonesische keuken wordt de saus zelf gemaakt met behulp van hun eigen familie recept. Ze voegen hun eigen ingrediënten en specerijen toe.

Kip
De kip is het belangrijkste ingrediënt voor de kipsaté. Kip is het meest vetarme vlees wat er is. Kip wordt zeer veel gegeten en het is zeer gemakkelijk om het vlees te bereiden. Kippen behoren tot het vogelsoort en wordt gefokt door een boer. Er zijn verschillen tussen kippen. Er zijn kippen die een vrij leven hebben gehad en genoeg leefruimte hadden. Dit worden scharrelkippen genoemd. Er zijn ook kippen die vanaf jongs af aan helemaal vol worden vetgemest.

Dit gaat niet op een natuurlijke manier waardoor de kippen op jonge leeftijd veel overgewicht met zich mee dragen. Deze kippen worden plofkippen genoemd. De biologische scharrelkip is duurder vergeleken met de plofkip. Voor een beter leven zouden er meer biologische kippen moeten worden verkocht.

Bereiding
Kipsaté kan op verschillende manieren worden bereid. Aller eerst moeten de kipfilets in blokjes worden gesneden. Het is belangrijk dat daarvoor de handen zijn gewassen. Aan rauwe kip zitten veel bacteriën die voor ziektes kan zorgen. Als de kip in blokjes gesneden is kan de kip worden gemarineerd. Hier voor gebruiken mensen verschillende marinades zoals kerrie of ketjap. Wat peper en zout erover zorgt voor een wat scherpere smaak. Dan worden de kip stukjes op satéstokjes geregen.

Het is belangrijk om deze houten stokjes eerst in een bakje met water te leggen. Hierdoor komt er vocht in de stokjes en verbranden ze niet op het vuur van de barbecue. Leg de stokjes op de grill en laat de kip grillen totdat ze lekker bruin zijn. Na een aantal minuten haal je de kip van de gril. Het is belangrijk om de kip even door midden te snijden om te kijken of het vlees daadwerkelijk gaar is. Dan gaat de satésaus over de kip heen. Je kunt het nog lekkerder maken om wat gefrituurde uitjes erover heen te strooien.

Satésaus
De satésaus is een ander woord voor pindasaus. Pindasaus wordt gemaakt van pinda’s. Het is één van de weinige sauzen die warm wordt geserveerd. Het wordt gemaakt van pinda’s, water en kruiden. Pindasaus wordt door verschillende culturen gemaakt en ieder op hun eigen manier. Ze voegen hun eigen specerijen en kruiden toe. Dit zorgt voor een pittigere smaak. Ook zijn er kant en klare sauzen te koop in de supermarkten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *