Diëtisten

Diëtisten zijn in onze hedendaagse samenleving steeds vaker nodig, om mensen te helpen met medische aandoeningen als overgewicht of zelfs met obesitas. Ze komen voor als zelfstandig opererende diëtisten, zoals bijvoorbeeld de bekende Sonja Bakker met haar verschillende dieetboeken, maar ook binnen het ziekenhuis of artsenpraktijken vind je diëtisten. Zij bepalen bijvoorbeeld het dieet van opgenomen patiënten op verschillende afdelingen, maar geven zelf ook raad aan patiënten met gewichtsproblemen of allergieën. Een diëtist wordt in het algemeen gezien als een deskundige op het gebied van voeding in relatie tot diverse ziektes.

De meest voorkomende ziektes onder patiënten van een diëtist zijn diabetes, onder- of overvoeding, verschillende allergieën, hart- en vaatziekten en coeliakie. Het is dus niet per definitie zo, dat een diëtist mensen helpt die teveel of ongezond eten! In tegendeel, ook voor mensen die last hebben van een allergie voor gluten of bijvoorbeeld noten, maakt een diëtist een passend dieet om toch op gezonde manier te kunnen blijven eten. Naast het maken van een passend dieet zorgt een diëtist er eveneens voor, dat een patiënt het dieet blijft volgen. Het is immers niet alleen zoeken naar een oplossing, het is de uitvoering ervan die uiteindelijk zorgt voor de gewenste verandering. Uiteraard kunt u ook terecht bij een voedingsconsulent.

Om het proces bij te houden, houden patiënten van de diëtist in veel gevallen een soort dagboek bij met alles wat ze op een dag eten. Op basis van de eetgewoonten die daarin opvallen, zal een diëtist het dieet aanpassen of juist verder uitbreiden. Waar nodig schrijft een diëtist passende medicijnen voor om medische aandoeningen te verhelpen. Vaak zal echter worden gezocht naar een ‘natuurlijke’ oplossing, in de vorm van een dieet.

Bij dergelijke diëten houdt de diëtist rekening met een zogenaamde voedingspiramide, die bestaat uit verschillende lagen met voedingsproducten. Bovenaan deze piramide staan de kruiden, specerijen en natuurlijke oliën. Daaronder komen de granen, zoals we die kennen uit vezelrijke broden en verschillende Italiaanse pasta’s. De derde laag bevat producten met veel eiwitten, zoals diverse vissoorten, melk, kwark, eieren, vlees, enzovoorts. Tot slot is er een afsluitende laag met de groenten en het fruit. Om een goed dieet te creëren zullen de diëtisten uit iedere laag een bepaald voedingsproduct te pakken, zodat je een evenwichtige maaltijd met alle benodigde voedingsstoffen krijgt.

Vanuit de basis van de voedingspiramide zullen diëtisten kijken op welk vlak er producten moeten worden toegevoegd of juist worden weggelaten. Logischerwijs zal iemand met ondergewicht meer koolhydraten en gezonde vetten tot zich moeten nemen, terwijl iemand met obesitas van beiden minder moet nemen en juist meer moet bewegen. Afhankelijk van de aandoening van de patiënt vormen de diëtisten een geschikt eetpatroon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *